За дома

Как да си направим домашен ябълков оцет

Лесен и евтин начин да си набавите пробиотици

16.08.2023г. / 12 29ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Хубавата храна безспорно е основата на здравето и добрата физическа форма. Всички се опитваме да хапваме повече плодове и зеленчуци, полезни мазнини, протеини, фибри и пробиотици. Има ли начин да си набавим тези ценни нутриенти, без допълнително да купуваме хранителни добавки? Отговорът е да, особено когато говорим за пробиотиците. Те са жизненоважни за здравето на червата, отделителната система, за състоянието на кожата, намаляването на възпалителните процеси в организма и за нашия имунитет.

Доброто състояние на чревната флора ще ни гарантира защита от бактерии и гъбички, както и стабилно здраве, без значение от сезона.

В кои храни се съдържат пробиотици? Това са: кисели краставички, маслини, кефир, кисело мляко, ферментирали храни (туршии), комбуча, мисо, оцет. Нека не забравяме обаче, че за да извлечем по-големи ползи от тези продукти, те трябва да са с възможно най-добро качество – единственият начин да сме сигурни в състава им е, ако си ги произвеждаме сами.

Има лесен начин, по който можем да направим това с домашния оцет – освен вкусно допълнение към всяка лятна салата, той ще помогне и за доброто ви здраве.

Как да си приготвите ябълков оцет в домашни условия?

Ще ви трябват:

  • ябълки;
  • буркан;
  • голям стегнат ластик;
  • захар;
  • чиста вода;
  • плътно парче плат.

Първата стъпка от приготвянето на оцета е нарязването на ябълките. Можете да изберете всякакъв вид ябълки, дори да смесите няколко сорта. Почистете ги от семките (изрежете средата), разрежете ги на четвъртинки, а след това всяка четвъртинка – наполовина. Добавете едрите кубчета в буркана. В някои рецепти се използва количество ябълки, което да покрие половината от буркана – в други – количеството запълва целия буркан. Направете вашия оцет както намерите за добре. След това добавете захар, за да стартирате по-лесно ферментацията.

За голям буркан използвайте голяма чаша захар; за по-малък – една кафеена чашка. Разбъркайте добре (за предпочитане с дървена лъжица), докато захарта се разтвори. Покрийте буркана с парчето плат (оцетът става по-бързо на тъмно) или го сложете в мазе или килер.

Първата седмица разбърквайте оцета всеки ден по веднъж. Това се прави, за да не се образува мухъл.

От 8-ия до 14-ия ден можете да разбърквате всеки ден или през ден. Някъде около 15-ия до 22-ия ден трябва да забележите наличието на много балончета в буркана – това е знак за добра ферментация. Когато отворите буркана, би трябвало миризмата да напомня на алкохол.

Разбърквайте на всеки 2-3 дни.

От 23-ия до 30-ия ден мехурчетата в буркана би трябвало да са се „успокоили“. Това е знак, че първата ферментация е приключила, и е време за втората.

Отделете ябълките (на 31-ия или 32-ия ден) от течността – това е вашият оцет, който още не е готов. Преместете го в чист буркан и завийте с метална капачка (но не плътно, просто сложете капачката отгоре). След 4 седмици вашият оцет ще е готов за консумация! Ако желаете – можете да го прецедите през марля. Ако не го изразходвате, а го оставите, след месец на дъното му ще се образува „майка“ – или т. нар. „оцетна гъба“ – тя може да ви послужи за направата на нов оцет – просто я добавете към прясно изцеден ябълков сок. Разбърквайте периодично и след около месец отново ще имате оцет.

Ако желаете – от парчетата ябълки, които остават от първата ферментация, можете да си направите ферментирал ябълков сок – добавете ги към пресен сок от ябълки, сложете парче плат отгоре и след 3 дни спрете ферментацията. Прецедете и дръжте в хладилник.

Коментирай