За дома

Как да почистим упорити петна от дрехите

Можете да отстраните петната от спанак със сода

26.09.2022г. / 05 01ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато имаме малки деца и водим динамичен начин на живот, да останем чисти и спретнати често пъти може да бъде невъзможно. Петната от храни и напитки могат серизоно да съсипят любимите ни дрехи и аксесоари. Има ли начин да почистим тези упорити замърсявания, запазвайки тъканите? Предлагаме ви няколко изпитани средства как да направите това. Ето ги и тях:

Вместо да търкате, опитайте се да “изчегъртате” замърсяването

Ако някаква храна попадне върху дрехите ви, вероятно инстинктивно започвате да търкате – това може да влоши нещата и тъканта да поеме още повече от оцветяването. Вместо това, опитайте се веднага да изчегъртате остатъците от храна – за тази цел вземете нож, дръжка на вилица или кредитна карта.

Не се паникьосвайте

Ако сте навън и случайно изцапате дрехите си с някаква храна – за да ги почистите не използвайте това, което ви попадне първо – например салфетка или сода. По-добре изчакайте и се приберете вкъщи, където можете да използвате специализиран препарат.

Перете петната от протеин и мазнина в студена вода

Най-правилното нещо, което можете да направите е да спазвате етикетите и да перете на градусите, които се препоръчват на етикета на дрехите. Но независимо какво пише, ако петното е от мазнина (олио, зехтин, масло и др.) или от протеин (месо или млечни произведения) перете със студена вода и препарат. Ако използвате пък топла вода – има реален шанс петното да стане по-трудно за премахване.

Как да премахнете петна от пот

Акко върху любимата ви бяла риза или тениска са се появили жълтеникави петна – мoжете да ги отстраните много лесно със смес от вода и оцет. Смесете ¼ ч.ч. оцет и 1 ч.ч. вода. Напръскайте мястото, оставете да попие и след това изперете.

Какво да направим, за да отстраним петната от трева?

Майките на момчета знаят, че всяка една игра навън е равносилна на петна по дрехите – често пъти от трева, особено в областта на коленете. Какво можете да направите? Нанесете препарат а пране върху замърсяването и оставете да престои 15 минути. Ако все още виждате голяма част от петното, поставете го в малка купа с оцет. Изчакайте 30 минути. След това разтъркайте енергично – от петното би трябвало да няма и следа. Перете както по принцип.

Как да отстраните петна от чай

Изплакнете със студена вода от вътрешната страна на дрехата. Натъркайте петното с течен перилен препарат. Оставете да престои 5 минути. Изплакнете с хладка вода.

Как да премахнем петна от праскови, нектарини и папая

Отстранете остатъците от храна с лъжица. Попийте остатъчната влага със суха кърпа. Измийте отвътре със студена вода. Нанесете препарат за пране върху замърсяването, използвайте мека четка или пръстите си, за да нанесете добре. Изперете с топла вода. Ако след това петното все още не е отстранено, накиснете дрехата в смес от белина (на кислородна основа) и вода.

Лесен начин за отстраняване на петна от спанак

Обърнете дрхата наопаки и я сложете върху чиста кърпа. Наоете гъба с алкохол и натъркайте петното. След това изплакнете със студена вода. Със стара четка за зъби нанесете паста от 3 с.л. сода бикарбонат и 1 с.л. вода. Оставете пастата да подейства 5 минути. Проверете дали петното е премахнато. Ако не е – повторете отново стъпките – първо с алкохола, след това с пастата от сода. След това нанесете препарат за петна. Оставете да подейства 5 минути и перете както по принцип.

Коментирай
Свободно време