За дома

Абажури от буркани

27.02.2008г. / 19 59ч.
Вергиния Генова
Абажури от буркани

Във века на свръх-предлагането и на свръх-изхвърлянето ежедневно говорим за щадящото природата домакинство. За разделното изхвърляне на боклука, за рециклирането на хартията, за спестяването на енергия и т. н. А защо не и за многократната употреба на едно и също нещо по различни начини? Смятате, че е невъзможно?

По нашите земи повторната употреба е по-скоро традиция, но не като белег на практичност и екологичност, а по-скоро на недоимък. Като пример винаги се сещам за фейлетона на Алеко Константинов (Миш-Маш – икономическа студия), писан още през 1895 г. и трактуващ ползата от повторната употреба на газените тенекета. В днешно време подобна статия може да се напише за пластмасовите бутилки. Практичните хора ги използват за съхраняване на всякакъв вид течности (многократното използване за питейна вода или други течности, предназначени за консумация обаче е вредно), за саксии, за похлупаци и т. н.

Какво правим обаче със стъклените буркани и шишета, след употреба? След като направата на домашни компоти, лютеници и сладка стана толкова скъпо и трудоемко занимание, стъклените буркани отиват директно в кофата за боклук. Наред с всички други боклуци.

Но в днешно време можем да измислим приложения, които не са подтикнати от недоимъка, а именно от желанието да разкрасим живота си и да проявим творчество. Ако сме си купили буркан със сладко или туршийка, след консумацията вместо да го изхвърлим можем да го украсим. Ако е с по-интересна форма можем да си направим абажур за таванската стая, за лятната градина, за верандата или за балкона. Можем да използваме салфетната технология и да залепим подходящи мотиви от салфетки или да изрисуваме стените с боя за стъкло. След което трябва само да поставим електрическата крушка и да свържем с електричеството. Последното можем да оставим за електротехника. Но всичко друго е лесно като детска игра. Занимание, интересно за децата. Те ще се радват да направят стъклени абажури с любимите си детски герои. И вместо да купуваме скъпи абажури за всеки празник, за всеки повод, за всеки етап на израстването, можем, забавлявайки се да си направим такива.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
nina ( преди 11 години )
az tarsq nqkakvi idei za doma ot nishto neshto lesni i interesni ako nqkoi ima takiva mnogo shte se radvam da gi spodelite s men.blagodarq predvaritelno
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Верджи ( преди 11 години )
Може и за свещник :) ще е много романтично. Само трябва да внимаваш да не е прекалено малък буркана и да не се обърне да стане някоя беля.Вяра, много ме окуражаваш - благодаря. Имам и други подобни арт идеи:) както е модерно да се казва:))) И наистина е много забавно да се занимаваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
summer ( преди 11 години )
Хм, чудя се дали не може да се използва като свещник?! ако избера по малко бурканче например... може да опитам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Галя ( преди 11 години )
Супер! Идеята ми допадна и ще се пробвам лятото да си направя такова осветление за навеса до градината. Много си падам по такива щурички идеи!!! Благодаря!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Вяра ( преди 11 години )