За дома

Трикове за почистване на петна по килима, които улесняват живота

Няма петно, което да не може да се премахне

04.10.2022г. / 11 22ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Килимът е един от най-добрите начини да направите настилката у дома по-уютна. Красиви, разнообразни, меки, пухкави или пък изчистени и с къси влакна, килимите са прекрасен избор за домашния интериор. Но те се поддържат трудно. Цапат се лесно, а когато разлеете нещо върху тях, прането и почистването им става още по-трудно. А когато разсипете нещо, чието изпиране изглежда напълно невъзможно, тогава сигурно сте склонни да изхвърлите любимия си килим.

Как да премахнете петна и миризма от урина от килим

Не го правете, защото няма невъзможни за премахване петна. Дори такива от разлято мастило могат да бъдат успешно премахнати от килима ви и то без кой знае какви усилия. Достатъчно е само да знаете как точно да действате, кой точно трик да използвате.

Ето няколко полезни трика за премахване на петна от килима, които ще улеснят живота ви.

Петна от восък

Какво ви трябва:

  • Ютия;
  • Хартия за принтер;
  • Чисти парцали;
  • Течен препарат за пране.

Изчакайте восъкът да изстине и да се втвърди напълно. Покрийте го с хартията за принтер. Използвайте такава хартия, защото е по-твърда. Тънките хартии и вестниците не са добра опция. След това притиснете с нагорещена ютия, придвижете няколко пъти напред-назад, за да разтопите восъка. Мазните остатъци от него ще се попият в хартията. Почистете останалия восък с влажен парцал. Накрая капнете няколко капки концентриран препарат за пране. Разтрийте с малко вода, за да се образува пяна. Оставете да подейства известно време. Изплакнете.

Почистване на килими без химикали – как?

Петна от кафе

Разлятото по килима кафе може да е истинско бедствие. И вероятността да разлеете именно кафе е много по-голяма, отколкото да разлеете горещ восък. Ето защо е добре да знаете как да действате.

Какво ви трябва:

  • Студена вода;
  • 1 чаша водороден пероксид;
  • ½ чаена лъжица препарат за съдове.

Попийте петното, доколкото е възможно, за да съберете повече от течността. Използвайте чиста кърпа или парцал, като избутвате откъм външната страна на петното към вътрешността. Така ще избутате разлятото кафе и ще го концентрирате на едно място. Попийте насъбралата се течност. Нанесете малко хладка вода и препарата за чинии. Разтрийте с пръсти или с мека четка. Може и с гъба. След това използвайте топла вода, за да премахнете препарата.

Хитрина срещу всяко петно по килима

Мастило

Макар и рядко, по някаква причина може да разлеете и мастило. Това петно изглежда невъзможно за премахване, но не е така.

Какво ви трябва:

  • Концентриран алкохол или спирт;
  • Спрей бутилка;
  • Микрофибърна кърпа;
  • Хартиени кърпи (кухненска хартия).

4 трика за почистване на килими

Напълнете спрей бутилката със спирт или алкохол, за предпочитане чиста водка. Напръскайте обилно върху петното. Оставете да престои минимум 1 час. След това навлажнете кърпата и внимателно попийте. Ако сте доволни от резултата, попийте с хартиените кърпи. Ако не и ако петното продължава да е видимо, повторете процедурата, докато се премахне.

Свързани статии

Машинно масло или друга мазнина

Мазнините са изключително трудни за премахване. Но ако знаете как да го направите, те няма да представляват предизвикателство за вас.

Най-лесните начини да почистите петна от восък вкъщи

Какво ви трябва:

  • Прахосмукачка;
  • Царевично нишесте или сода за хляб.

Поръсете обилно петното от машинно масло или друга разлята мазнина (олио, зехтин). Оставете нишестето или содата да абсорбират цялата мазнина. Това е тяхно незаменимо свойство. След това прахосмукайте остатъците от тях. Изперете по стандартен начин с течен препарат за пране или миене на съдове. Изплакнете и подсушете.

Коментирай