За дома

Трикове за запазване на авокадото свежо

Как да предпазите авокадото от покафеняване

10.11.2022г. / 10 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Авокадото е един от най-полезните плодове със солен вкус. То е изпълнено с изобилие от здравословни мазнини и фибри, които подпомагат всички важни метаболитни процеси в организма.

Бързи идеи за консервиране на зеленчуци

Както знаем, авокадото е нетраен продукт. След като се разреже и обели, то покафенява изключително бързо.

За да предпазите авокадото от покафеняване и за да го запазите свежо за по-дълго, вижте някои трикове, с които да му се радвате задълго.

Комбинирайте го с лук

Когато приготвяте нещо с авокадо, може да не ви трябва цялото му количество. Ако оставите половината авокадо, след няколко часа ще го откриете изцяло кафяво в хладилника. Определено не искате това. Можете да спасите оставащото авокадо, като го комбинирате с пресен нарязан кромид лук.

Трикове за дълготрайно съхранение на различни храни (галерия)

Лукът отделя съединения, които действат като консервант за авокадото и предотвратяват окисляването, съответно покафеняването. Покрийте нарязаното авокадо с резени кромид лук и го увийте с найлоново кухненско фолио. Лукът няма да промени вкуса на авокадото, така че нямате повод за притеснение.

Свързани статии

Не изваждайте костилката

Костилката на авокадото има свойството да запазва неговата свежест. Ако ви трябва само половината от авокадото, използвайте тази част, която е без костилка. Другата част запазете заедно с костилката. Увийте плътно с найлоново фолио и съхранявайте в хладилник до следващото ползване.

Трикове за използване на оцет в домакинството

Лимон

Лимонът също действа като консервант. Лимонената киселина в него спира окислението на авокадото, като го запазва зелено-жълто и свежо за дълго време. Можете да намажете нарязаното авокадо с малко лимонов сок или да наложите резени лимон върху него, след което да го увиете добре с найлоново фолио.

Снимка: iStock

Коментирай