За дома

Как да почистим обувките, за да станат като нови?

Направете си сами разтвор за почистване

17.11.2022г. / 15 18ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

За мнозина от нас е доста трудно да запазим обувките си перфектно чисти. Всъщност, веднага щом излезем навън, трябва да сме подготвени, че избраният от нас чифт ще се срещне с мръсотия, прах и кал. За да ни служат вярно нашите обувки и да ни помогнат да се представяме по най-добрия за нас начин, ние трябва да ги поддържаме свежи и да ги почистваме редовно. Какво можем да направим, за да изглеждат те като нови? Ето няколко стъпки как можете да постигнете това:

Използвайте суха четка

За да премахнете мръсотията от подметката и другите части на обувката, най-добре е да използвате мека четка от естествен косъм. На пазара има и специални четки за обувки. Ако пък не разполагате с такава, можете да използвате и стара четка за зъби. Не забравяйте, че обувките не трябва да бъдат мокрени, четката също.

Направете си лек разтвор за почистване

В голяма купа или леген смесете вода с малко количество течен перилен препарат или пък препарат за съдове. Ако пък искате да почистите по-светли обувки, смесете вода със 5-6 с. л. сода за хляб.

Махнете връзките

Премахнете връзките от обувките и ги потопете за малко в сместа за почистване. Изперете ги на ръка. За да ги подсушите, можете да използвате хавлиена кърпа.

Измийте подметките

Потопете по-твърда четка (или стара четка за зъби) в разтвора за почистване и почистете подметките. За да ги подсушите, използвайте суха хавлиена кърпа. Ако желаете, можете да изперете и стелките, използвайки отново четка и разтвор от сапун и вода. След като те изсъхнат, можете да ги сложите в обувките.

Измийте обувките отвън

Свързани статии

С помощта на мека четка, потопена в почистващия разтвор, измийте външната част на обувките. Внимавайте и не търкайте прекалено грубо, тъй като така само ще разнесете мръсотията. Когато достигнете желания ефект, подсушете с микрофибърна кърпа, като леко потупвате повърхността. По този начин ще отстраните нежеланото замърсяване. Повторете колкото пъти е необходимо, за да изсушите максимално повърхността.

Оставете да изсъхнат на въздух

Препоръчително е да оставите вашите обувки да изсъхнат на въздух или на стайна температура.

Съобразете се с материята

Ако искате да почистите кожени обувки, вместо разтвор от сапун и вода, можете да използвате специална „магична“ гъба и препарат за почистване на кожа. За велурени обувки пък ще ви трябва специална четка за велур както и гума, с която да премахнете петна по повърхността. За упорити замърсявания потопете кърпа в ябълков оцет и натъркайте петното в противоположни посоки.

Колко често да почиствате обувките

Разбира се, на този въпрос няма точен отговор, тъй като всичко е въпрос на предпочитание. Ако искате обаче обувките ви да изглеждат добре и да са като нови, може би ще е добра идея да ги почиствате поне веднъж месечно. Ако атмосферните условия са лоши, уверете се, че сте почистили още същия ден обувките си от кал или дъжд. Така ще предотвратите натрупването на мръсотията и ще улесните почистването.

Коментирай