За дома

Как да разпознаем качественото месо?

Проф. д-р Костадин Василев обяснява разликите между прясно и некачествено месо

20.01.2023г. / 10 14ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Как са се променили хранителните навици на българите през последните години и как да преценяваме качеството на месото, което купуваме, бяха сред темите на дискусия, организирана от Kaufland България.

На срещата присъстваха Иван Чернев, изпълнителен директор на ритейлъра, както и специалните гости проф. д-р Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене“ в НЦОЗА и национален консултант по хранене и диететика към Министерството на здравеопазването и проф. д-р Костадин Василев от Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Какви са хранителните навици на българина?

Месните продукти присъстват традиционно на трапезата на българина, като тенденцията за консумацията им нараства в последните 10 години. Това подчерта в участието си проф. д-р Веселка Дулева. Тя представи данни от изследване, свързано с потреблението на месо и месни продукти, които разкриват още, че близо 45% от подрастващите до 9-годишна възраст консумират месо между 2 и 4 пъти седмично. При възрастното население бройката е средно с 10% по-ниска, като във възрастовия диапазон 19-59-годишни се наблюдава леко намаление спрямо 2014 г., подчерта още тя.

Проф. д-р Веселка Дулева.

Как да разпознаем качественото месо?

Качественото месо има чиста, нелепнеща повърхност без слуз, на която се образува суха коричка при подсушаване. При разрез то не трябва да навлажнява прилепената филтърна хартия. Така проф. д-р Костадин Василев обобщи най-важните характеристики, по които всеки потребител да разпознава качественото месо.

Проф. д-р Костадин Василев.

Той разкри още, че цветът на месото варира при различните видове, но месният сок винаги трябва да е прозрачен. „Консистенцията на прясното месо е плътна, еластична, като образувалата се при натиск с пръст вдлъбнатина се запълва бързо, за разлика от размразеното месо. При сваряване месото дава прозрачен, ароматичен бульон, като мазнината се събира по повърхността на големи капки“, изтъкна още професорът.

В хода на дискусията стана ясно, че каймата и мляното месо от собствените марки на Kaufland България – „Брей“ и на „Шеф Месар“ отговарят на 150 критерия за качество. Това гарантира международния сертификат за качество TÜV AUSTRIA, който бе официално връчен на компанията по време на събитието.

Иван Чернев и Димитър Краев, представител на TÜV AUSTRIA за България.

Иван Чернев, изпълнителен директор на Kaufland България, подчерта по време на дискусията, че само за последната половин година ритейлърът е защитил успешно няколко ключови сертификата за качество, сред които е гаранцията за работата на витрината с обслужване в хипермаркета в столичния квартал „Банишора“, която се превърна и в първата в света TÜV сертифицирана магазинна витрина.

В края на 2022 г. компанията сертифицира част от ключовите дейности, извършвани в Логистичния център на веригата, които обезпечават избора и съхранението на храни от основни стокови групи. Междувременно пет от пакетираните месни продукти от собствената българска марка на ритейлъра – „Брей!“ също преминаха успешно детайлен одит и получиха сертификат за качество TÜV Nord.

Здраве и красота