За дома

Трикове, с които да запазите зеленчуците свежи

Как да съхраните свежестта и хранителните им качества

10.02.2023г. / 07 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Зеленчуците са едни от най-полезните храни, които трябва да се включват редовно в храненето. Най-големи ползи за здравето се добиват, ако се консумират пресни. Но прясното им съхранение задълго е истинско предизвикателство.

Как да почистим плодовете и зеленчуците от пестицидите?

Всеки зеленчук има различна трайност. Някои могат да издържат с дни, докато други гният доста по-бързо. Правилното им съхранение може да удължи свежестта им и да ви помогне да се радвате на прекрасните им вкусови и хранителни качества. Правилното съхранение помага и за намаляване на разходите заради преждевременно изхвърляне на развалена храна.

Ето някои чудесни трикове за запазване на зеленчуците пресни и свежи задълго.

Избирайте най-свежите зеленчуци

Като за начало е важно да сте внимателни още в магазина. Подбирайте добре продукцията, за да не допуснете развалянето ѝ още след прибирането в хладилника.

Чист и подреден хладилник

Хигиената на хладилника е от значение, защото в него се задържат всякакви микроорганизми, бактерии, влага. Всички те създават условия за ускоряване на гниенето на зеленчуците и останалите пресни продукти вътре. Правилната подредба удължава срока на годност и свежест на храните, най-вече на зеленчуците и плодовете.

Сезонни зеленчуци, задължителни за зимната трапеза

Извадете зеленчуците от опаковките им

Никога не дръжте зеленчуци в пликове и найлонови опаковки. Това ще ги предпази от бързо разваляне и гниене. Съхранението на зеленчуците в опаковките им задържа газовете, които се отделят от тях като естествен процес на зреене. Когато газовете останат в плика или опаковката, те ускоряват многократно гниенето и развалят продуктите.

Свързани статии

Някои зеленчуци нямат място в хладилника

Знайте кои зеленчуци е добре да стоят в хладилника и кои не. Продуктите, които нямат нужда от специално охлаждане са домати, картофи, тиква, лук, чесън, патладжан, краставици, авокадо, чушки. Тези, които е добре да държите в хладилника са моркови, броколи, карфиол, зеле, ряпа, цвекло, джинджифил, репички, листни зеленчуци.

Кои плодове и зеленчуци трябва да ядем с кората?

Разделяйте плодовете от зеленчуците

Ако съхранявате плодовете и зеленчуците близо едни до други, това ще ускори взаимното им гниене. Винаги ги разделяйте на отделни рафтове или отделения в хладилника, за да ги предпазите от газовете, отделяни от тях и ускоряващи гниенето.

Използвайте кафяви хартиени торби

Някои зеленчуци се запазват свежи за по-дълго, ако се държат в кафяви хартиени торби. Такива са например гъбите, картофите, лукът. Хартиените торби помагат влагата да се задържи в тях и ги предпазват от бързо разваляне.

Богати на протеини зеленчуци, които да включите в храненето

Коментирай