За дома

Как правилно да перете възглавниците според пълнежа им

Трикове за почистване и пране на различните възглавници

10.03.2023г. / 17 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Възглавниците са неизменна част от интериора. Те са не просто декорация, а необходимост. Всеки спи на поне една възглавница, което предполага зацапване, насъбиране на себум, пот, мъртви кожни клетки и други нечистотии. Декоративните възглавници също събират прах и мръсотия, което налага редовното им изпиране.

Течен препарат или прах за пране – кой е по-добрият избор?

Как обаче да перете възглавниците си правилно, без да съсипете формата, пухкавостта и текстурата им?

Всичко зависи от пълнежа им. Ако се съобразявате с пълнежа на възглавниците, ще ви е по-лесно да ги запазите пухкави и стегнати задълго.

Как правилно да перете възглавниците си според пълнежа им?

Пухени възглавници

Много пухени възглавници съдържат пълнеж, представляващ смес от пух и фибърни влакна. Тези възглавници могат да се перат в пералня на по-ниска температура. Важно е центрофугата да е на минимални обороти, за да не сплеска пълнежа и да не наруши структурата на възглавниците при изстискване.

Пълнеж от пера

Възглавниците от пера също могат да се перат в пералня. Тъй като перата лесно излизат от разширените места по шевовете на възглавницата, уверете се, че сте ги стегнали максимално.

Различни употреби на течния препарат за пране

Един полезен трик да предпазите навлизане на пера в дюзите и другите механизми на пералнята е да поставите възглавницата в калъфка с цип преди пране. Перете на ниски градуси с минимални обороти на центрофугата.

Свързани статии

Перата могат да излъчват лош мирис, когато са намокрени. Важно е възглавниците от пера да съхнат на открито или на слънце, което да предотврати задържането на лоша миризма.

Пълнеж от пяна

Възглавниците от пяна са много разпространен вариант, който е и много удобен за ползване. Тяхната форма се разваля по-трудно, което ги прави устойчиви на пране. И все пак агресивните програми за пране трябва да се избягват.

Важно е да следвате указанията на етикета на възглавницата, показващи как да се пере машинно. В повечето случаи възглавниците от пяна не са подходящи за пране в пералня.

5 начина да избелите прането без белина

Ако машинното пране ви притеснява, можете да дезинфекцирате възглавницата от пяна в сушилнята на висока температура. Това помага за убиване на бактериите по нея.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати