За дома

10 хитри начина да използвате утайка от кафе

Страхотни трикове за използване на утайката от кафе – защо не трябва да я изхвърляте

09.03.2023г. / 15 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Утайката от кафе е нещо, което в никакъв случай не трябва да изхвърляте. Тя може да ви бъде полезна в много отношения – в домакинството, в красотата, в грижата за дома и градината. Утайката от кафе има много алтернативни употреби, с които ще ви запознаем, за да ви помогнем да улесните ежедневието си.

5 причини да спрете да пиете кафе следобед

Ето 10 алтернативни употреби на утайката от кафе, която да използвате по хитър начин.

1. За ароматизиране на дома.

Уханието на кафето е прекрасно и може да се използва за ароматизиране на дома. Тя действа като естествен дезодорант, премахващ всички неприятни миризми. Можете да поставите чинийки с утайка от кафе из различни кътчета на дома, в кошчето за боклук, в хладилника, в килера. Това са местата, излъчващи най-силна неприятна миризма.

2. Скраб за кожа.

От утайката от кафе става прекрасен скраб за ексфолиране и почистване на кожата. Кафето е подходящо, защото е богато на етерични масла и антиоксиданти, които едновременно почистват и подхранват кожата.

3. За бърз растеж и против косопад.

С утайка от кафе могат да се приготвят множество маски за коса, намаляващи косопада и стимулиращи растежа на косата. Утайката от кафе премахва наслагванията по косъма и скалпа, отпушва порите на кожата, а антиоксидантите в кафето потискат възпаленията.

5 алтернативи на кафето, които ще ни събудят

4. За почистване на скара и барбекю.

Утайката от кафе е подходяща и за почистване на загоряла скара. Тя действа като абразив, който отстранява наслагванията. Ако искате по-лесно да почистите загорялата скара, втрийте малко утайка от кафе в замърсените части, оставете да подейства малко, след което почистете с препарат.

3. За почистване на загорели съдове.

Утайката от кафе е подходяща както за загоряла скара, така и за силно замърсени съдове. Втрийте я в тях, преди да измиете с препарат и гъба. Това ще улесни значително почистването им.

5. Като освежител за въздух.

Ароматът на кафето може да се използва и като освежител за въздух. Можете да поставите малка купичка с утайка от кафе в тоалетната, в кухнята, в килера – на места, където въздухът може да се усеща тежък и неприятен.

Кафето и неговите фантастични ползи за здравето

Коментирай