За дома

Кои са най-честите грешки в декорацията на дома?

Избягвайте тематично декорираните стаи

23.03.2023г. / 12 40ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Закупуването и обзавеждането на един дом може да бъде колкото щастливо, толкова и натоварващо събитие. Изборът на цветове, настилки, мебели, понякога отнема много време и енергия. А какво става, когато всичко приключи и установите, че нещо в интериора не ви харесва? В следващите редове ще ви подскажем кои са най-често допусканите грешки в декорацията на дома. Ето ги и тях:

Пердетата са прекалено къси

Когато избирате завеси, съобразете дължината им с тази на стената. Прекалено късите пердета могат визуално да скъсят пространството. Не е проблем, ако те са по-дълги, като разбира се най-добре е да са с оптимална дължина. Преди да оразмерите и поръчате завесите, добре измерете стената от край до край. Често пъти таванът и подът са неравни, като в резултат на това от единия до другия край може да се получи разминаване понякога дори с няколко сантиметра.

Как да подредим дрехите и вещите си в няколко лесни стъпки

Декорирате стаята тематично

Дори в началото да ви харесва, често пъти се случва така, че тематичната стая омръзва бързо. Опитайте се да декорирате пространството така, че мебелите и аксесоарите да са лесно заменяеми. Например – ако харесвате тема „джунгла“, не е нужно цялата стая да е подчинена на това. Няколко възглавници в животински принт биха ви свършили същата работа.

Обзавеждане в дома с различни столове

Избирате първо цвета на боята

Това е може би една от най-честите грешки при декорацията на една стая. Никога не избирайте (и не боядисвайте) първо стените. Това ще ви ограничи прекалено много в избора на мебели и декорация в един по-късен етап на обзавеждането. За предпочитане е най-напред да изберете най-скъпите мебели в стаята, а след това да продължите с обзавеждането около тях.

Топ тенденции в интериора за 2023-а

Поставяте осветителните тела прекалено високо

Вероятно ви звучи странно, но ще обясним какво имаме предвид. Ако поставите осветителните тела прекалено близо до тавана, така рискувате да ограничите разпръскването на светлина и в крайна сметка ще осветите тавана, а не помещението. Това може да направи стаята да изглежда по-тъмна и мрачна.

Растения, които намаляват влагата в дома

Не играете с пропорциите

Когато говорим за дизайн, може би един от най-важните елементи е пропорционалността. Ако мебелите ви са с еднаква височина и големина, рискувате стаята да изглежда постоянно „разхвърляна“. Вместо това, избирайте елементи с дължини и обеми, като по този начин ще създадете една по-цялостна и хармонична визия.

Избирате прекалено тъмни цветове

Свързани статии

Ако не разполагате с голямо пространство, стойте далеч от избора на прекалено тъмни, обемни и „тежки“ мебели, тъй като това ще „затвори“ стаята и тя ще изглежда още по-малка. Същото се отнася и за завесите. За предпочитане е да спрете избора си на по-леки и ефирни материи, както и на такива, които пропускат и отразяват светлината.

Избирате прекалено малък килим

Правилният килим може да преобрази една стая. Ето защо от съществена важност е какъв ще изберете. Разбира се, не всяко помещение има нужда от него, но трапезарията е едно от местата, където той може да се постави. Важно е когато избирате килим, да обърнете специално внимание на големината – той не трябва да е прекалено малък. По правило, килимът трябва да е достатъчно голям, за да може върху него да стъпят масата и столовете.

Не измервате стаята

Често срещана грешка е да измервате стаята „на око“. Въпреки че харесвате дадена мебел, много добре измерете пространството преди да я поръчате и имайте предвид обема и големината ѝ. Можете дори да направите груба скица, за да добиете по-добра представа.

Спестявате при покупката

Според специалисти по интериорен дизайн, да пестите от покупката на големи мебели е грешка. Вместо да купувате възглавници, вази и други подобни аксесоари, насочете вниманието си към покупката на качествен диван например. Ако финансите ви не позволяват чисто нов, можете да потърсите вариант за закупуването на такъв втора употреба или пък да купите диван с лек дефект. Със сигурност тази инвестиция ще ви се отплати във времето.

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време