За дома

Топ тенденции за кухнята през 2023 година

20.05.2023г. / 10 41ч.
Мария Дуковска
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Кухнята е сърцето на дома. Тя събира малки и големи, всеки ден. Затова е важно да бъде красива, функционална, удобна и съобразена с вашия и на семейството ви лайфстайл. Тя е и място, което непрестанно се променя. Технологиите и дизайнерите добавят все повече изкусителни решения, които канят да ги откриете и да ги направите част от сърцето на вашия дом. Ето какво диктува трендът при кухните за 2023 г. Пъстри и разнообразни, те предлагат по нещо за всеки. Дори да не сте готови за пълна реновация, можете да си вземете идея за малък електроуред или пък идеален дизайн за „по-късно“, като му дойде времето.

Раздвижени подове

Все повече място в кухнята намират интересните ръчно рисувани подове. Върху красивото подово покритие се изобразяват всякакви геометрични дизайни, които отиват на кухнята и разчупват помещението.

Ярки наситени цветове за шкафовете

При шкафовете, разкошно изумруденозелено, кралскосиньо и други ярки нюанси излизат напред. В комбинация с мрамор, те превръщат всяка кухня в проанализирано неповторимо пространство, което си има собствен стил, различен от масовката.

Домашен бар

Обособяването на бар зона също е сред тенденциите на годината при кухните. Оформянето на място, предназначено за приготвяне на всякакви напитки, е винаги добра идея, стига мястото в помещението да ви го позволява.

Скрити контакти

Умното стратегическо разположение на контактите, така че да не се виждат и да не нарушават визията на кухнята, също се превръща по-скоро в норма. Край на кабелите и наличие на повече шкафове за съхранение на малките уреди.

Умни уреди за по-добро и здравословно хранене

Шейкърът за здравословни смутита е все по-чест гост и на плота в българските кухни. Компания в много случаи му правят везната за продукти и порции, както и кафеавтомата и каната за гореща вода. Освен това, много интересен и полезен уред, който намира място във все повече кухни, е модерна електрическа месомелачка. С нея можете да си спестите купуването на кайма и сами да си приготвите истинско мляно месо, с което да приготвите вкусни ястия за семейството си.

Сбогом на горните шкафове и повече контрастни материали

Решението за горни шкафове е идеално за кухни, в които има наличие на много прозорци. Горните шкафове дават място на естествената светлина, която винаги е плюс за всяко помещение в дома. Освен ярките цветове, отново за шкафовете актуално е бялото. Тази година обаче, то е смесено с контрастни тонове, като примерно естествен топъл цвят на дървесина или пък вратички на шкафчетата в черно.

Дървена ламперия за тавана и дървени плотове

Таваните, облечени в разкошно топло дърво, обгръщащи кухнята с естествен балдахин, са също модна тенденция през 2023 г. Особено подходящо решение за високи или сводести тавани. Ореховите кухненски плотове от своя страна, сгряват пространството, като внасят несравним уют с благородни нотки. Може да изберете цял орехов остров, който да контрастира на другата част от кухнята.

Мраморен гръб на кухнята и страници на острова

Освен че е много по-лесен за почистване от кухненския гръб от плочки, мраморът е и с благороден вид. Той придава дълбочина и щипка аристократизъм на кухнята, като я издига класи нагоре. Островите, при които плотът от камък продължава и странично към пода, са много красива тенденция.

Какво искате да промените в своята кухня?

Разгледайте тенденциите на 2023 и открийте тези, които ви допадат най-много. Не е нужно да се впускате в големи ремонти. Започнете с добавяне на нещо полезно като месомелачка за готвене с повече истински продукти или пък добавяне на ваза със свежи цветя и купа плодове. Както и да изглежда кухнята ви, гответе с радост и се наслаждавайте на времето със семейството си.

Коментирай