За дома

Иглика - съвети за отглеждане и буен растеж

Как да се грижите за игликата вкъщи

01.06.2023г. / 10 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Игликата е едно от най-кичестите, красиви и подходящи за отглеждане вкъщи цветя. Тя се среща в голямо разнообразие от цветове и форми на съцветията, което я прави предпочитана от любителите на градинарството. Цъфти в лилаво, жълто, червено, розово, оранжево и в смесени разцветки. 



Цъфтежът ѝ продължава от февруари до късна пролет, понякога и до ранното лято през юни. Затова е важно да се засади или засее възможно най-рано, за да може растението да се развие достатъчно добре. 

Сансевиера – съвети за отглеждане и буен растеж

А за да расте буйно и да цъфти обилно, игликата се нуждае от грижи и внимание. Ето какво трябва да знаете за отглеждането ѝ. 

Светлина 

Ако искате игликата ви да цъфти с много наситени цветове и буйни кичести цветчета, сложете я на възможно най-добре огряното от слънце място в дома. Тя предпочита южните первази. Подходящи са и западните и източните, на които има възможно най-дълготрайно огряване. 



Поливане 

В периода на активен растеж и цъфтеж от ранна пролет до късно лято, игликата се нуждае от обилно и редовно поливане. Почвата винаги трябва да е влажна, но не мокра. През зимата поливането се разрежда и е по-оскъдно, но почвата не трябва да засъхва прекалено. 

Вербена или върбинка – съвети за отглеждане и буен растеж

Температура 

Игликата обича топлината. През лятото тя вирее чудесно на температури около 28-30 градуса. През зимата градусите не трябва да падат под 10. Абсолютният минимум е 5 градуса. Температурата в помещението трябва да е постоянна, да има защита от течение и отоплителни уреди. 

Почва 

Подходяща почва за игликата е торфената смес за балконски и цъфтящи растения. Сместа трябва да е много добре обогатена с хранителни вещества и да е рохка, за да може да влиза повече въздух в нея. Уверете се, че е осигурен добър дренаж. 

Подхранване 

Подходящи за игликата са подхранващите смеси за цъфтящи растения, богати на желязо. Не прекалявайте с торовете, защото цветето е чувствително към някои видове минерали, съдържащи се в готовите минерални торове. Наторявайте веднъж месечно през активни период. През останалото време не се налага специално подхранване. 

Детелина оксалис – съвети за отглеждане и буен растеж

Пресаждане и размножаване 

Игликата се разраства на туфи. Най-лесно се размножава, като се разделят туфите и се засадят в отделни саксии. Прави се през пролетта. 

Другият начин на размножаване е чрез семена. Засяват се в ранна пролет през февруари при устойчиви температури в помещението. Поставят се във влажна пръст, смесена с малко пясък.

Как да отглеждате каменно цвете вкъщи

Една хитрина за активиране на семената е след засяване да ги поставите на тъмно и студено място за 20 дни, а след това да извадите саксията и да я поставите на топло и постоянно осветено от слънце място. 

Снимки: istock

Коментирай