Здраве и красота

5 причини да пием чай

09.03.2012г. / 15 58ч.
Аз жената
5 причини да пием чай

Топлият ароматен чай е особено актуален през зимата, но не спирайте да пиете по 1-2 чашки на ден, заради настъпващата пролет.

Чаят може да помогне, ако се опитвате да отслабнете. Черният, зеленият и белият чай имат леко засилващо въздействие върху метаболизма и горят допълнително по 45-50 калории на ден. Това може да звучи малко, но я си помислете колко е за една цяла година и то без усилия.

Кофеинът в черния и зеления чай пък ви държат будни и концентрирани. Е, не колкото кафето, но L-теанинът в чая кара мозъкът да е по-активен. Хората, които пият редовно чай имат по-ниски нива на кортизол – хормонът на стреса, доказва проучване на Университета Дюк в САЩ.

Докато все още се търси лек против рака, но страдате от него и имате увредени клетки, пийте зелен чай. Флавоноидите регулират и възстановяват нарушения клетъчен цикъл. Черният чай има подобни свойства и може да се използва за превенция на рака.

Учените все още не знаят как точно чаят предпазва микроархитектурата на костите след менопаузата. Въпреки това жените на възраст между 65 и 76 години, които пият по чаша черен чай на ден, имат по-здрави кости от връстничките си, които не го правят.

Антиоксиданта катехин в чая намалява възпалението и нарастването на вредната плака като по този начин предпазва зъбите и венците. Чаят съдържа и флуорид, който пък е полезен за зъбния емайл. Черният чай обаче оцветява зъбите и от често пиене може да се появят тъмни петна по тях.

Прочетете още:

Коментирай