Здраве и красота

Миришете на пот – отидете на лекар

23.07.2012г. / 11 55ч.
Вергиния Генова
Миришете на пот – отидете на лекар

Острата миризма на пот и прекалено обилното потоотделяне би трябвало да ни притесни, защото е признак за проблеми. Какви са те? Може да са най-разнообразни и би трябвало да се установят от специалисти. Но преди да се притесним и изпотим истински трябва да сме уверени, че наистина процесите, които са настъпили в нашето тяло не са нормални за нас и за сезона.

Разбира се, че не всяко потоотделяне трябва да ни притеснява, защото човешкото тяло така е устроено, че е напълно нормално да отделя пот, а в горещите дни много повече пот. Отделянето на пот регулира процесите в организма, спомага за топлообмена на тялото и изхвърлянето на токсини. При по-високи температури, по-усилна физическа работа и по-голям стрес е ясно, че се потим повече.

Кога трябва да започнем да се притесняваме?
Ако миризмата на пот започва да ни прави впечатление – да има остър мирис е възможно да няма повод за безпокойство и това да се дължи на храната, която консумираме – твърде пикантна или прекалено солена.
Ако преустановим тези си навици може да изчезне и проблемът с острата миризма на пот.
Другият безобиден вариант е, че при по-висока температура се развиват повече бактерии, които са облагодетелствани от топлата и влажна среда и благодарение на тях ухаем незабравимо. Но и това не е болка за умиране и лесно може да се тушира с дезодоранти и антипреспиранти.

Ако нищо от гореспоменатите начини не помогне, трябва да търсим корена на проблемите другаде. Това може да е сигнал за здравословни проблеми, които могат да са хормонални, инфекциозни болести или пък да се дължи на продължителен прием на медикаменти. Друг вариант е обилното потене да се дължи на сериозни емоционални проблеми, които пък трябва да се лекуват с антидепресанти и успокоителни, а не с дезодорант.
След като елиминираме очевидните възможности за остра миризма и обилно потене, а проблемът продължава и се задълбочава тогава е моментът да се обърнем към лекар. Може би не е най-сполучливия вариант да отидем при личния си лекар и да му споделим – „много мириша“, защото е най-вероятно да ви погледне с насмешка и да каже – „ами лято е, напълно нормално е“. Но тук говорим за проблем, който е извън нормалното и затова може би е по-добре изобщо да не споменавате пред личния лекар миризмата и потта, ами да преминете към оплаквания и страхове, които реално имате, да си направите хормонални и кръвни изследвания. Така ще се успокоите, че нямате сериозен проблем или пък ще откриете наличието на такъв – да се надяваме в начален стадий и ще бъдете безболезнено и лесно излекувани и възстановени.
Ако няма кой да ни прави ранна диагностика, трябва сами да си правим, за да не стигаме до болниците твърде късно. Ако ще да е по най-бабешкия начин като потоотделянето. Важното е да сме здрави.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай