Здраве и красота

Възстановяване след антибиотик

16.09.2012г. / 17 39ч.
Надежда Маринова
Възстановяване след антибиотик

Колкото и да бягаме от антибиотиците, има случаи, когато са животоспасяващи – при травми, след операции, остри инфекции, бронхит, пневмония и др. След приема на антибиотици организмът може да реагира с разстройство на стомашните функции – непоносимост към храни, които преди сме приемали безпроблемно. Причината е, че млечнокиселите бактерии намаляват и процесът при смилането и усвояването на храната се нарушава. Възможно е да се появят оплаквания от разстройство или запек, газове в червата и подут корем. Освен готовите хранителни добавки, ето какво още може да направим.

1. Кисело мляко и йогурт – предпочитайте тези с малък срок на годност. Възрастните хора да избягват прясното мляко.

2. Билки – жълт кантарион – 1 ч. л. и вратига – 0.3 ч. л. Билките се заливат с един компотен буркан гореща вода, оставят се да киснат 2 часа и се прецеждат. Количеството чай трябва да се изпие за един ден, на малки глътки, преди ядене.

3. Чесън – всяка вечер преди сън изяждайте по една-две скилидки.

4. Екстракт от прополис. Може да се дава дори на малки деца: от 6 месеца до 1 година по 1-2 капки; от 1 до 3 година – 5 капки; от 3 до 7 години – 7 капки; тийнейджъри – 10 капки; възрастни – 20 капки. Може да се приема веднъж на ден за малки деца, два пъти за по-големи и възрастни. Разбива се с мляко или вода и се взима един час преди хранене.

Включете в менюто си: млечно кисели продукти, пълнозърнест хляб, чесън, ряпа, цвекло, а половин час преди ядене – една чаша минерална вода или салата от домати.

Забравете за известно време всякакви сладки храни. Те намаляват количеството на полезните бактерии, а увеличават вредните. В този период заменете сладкото със сухи плодове, пресни или печени ябълки.

Освен нарушения в чревната флора, може да се появи дисбаланс и във вагиналната – за това се посъветвайте с вашия акушер-гинеколог.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай