Здраве и красота

Грип и простуда – да развенчаем митовете

Можем ли да се спасим от грип с шапка, шал, чесън и витамини

27.11.2012г. / 11 15ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

През студеното време редовни теми за разговор са грип и простуда. Мислим си, че знаем много за това, но си струва да развенчаем и няколко мита:

От грип може да се разболеем в студено време.

Не е вярно, защото грипът е вирусно заболяване и само болен човек може да ни зарази с него. Въпреки това преохлаждането понижава защитните сили на организма. Закаляването и профилактиката са най-добрите противодействия.

Свързани статии

Който яде чесън, кисело зеле и лимони, грип не го хваща.

Погрешно мнение. Действително витамините имат общоукрепващ характер, но от вируси не спасяват. Ефективността от такава защита е 45 %. Ефективна е комплексната профилактика – пълноценно хранене с храни, богати на витамини, минерали; занимание със спорт и закаляване.

Грипът може да се кара „на крак“.

По-добре не го правете, защото може да се стигне до усложнения – като вирусна пневмония, проблеми със сърцето или белите дробове. Всяка година от грип умират средно 36 000 души, а повече от 200 000 биват хоспитализирани.

Болният не трябва да се занимава със спорт.

Естествено, когато грипът ни повали, нямаме сили за нищо, какво остава да тренираме. Въпреки това, щом премине температурата и се почувствате малко по-добре, започнете с бързо ходене, маршируване на място и всякаква лека гимнастика вкъщи. Това ще подобри циркулацията на белите кръвни телца, които се явяват антитела и борят вируса.

През зимата не бива да излизаме без шапка на главата

Няма пряка връзка между шапката и грипа. Въпреки това е известно, че най-много топлина тялото губи през непокритата в студено време глава. Ако организмът се бори с друга инфекция или се намира в стресово състояние и умора, охлаждането допълнително понижава имунната система.

Когато нямате висока температура, не сте заразни.

Ако сте болни от грип, може да заразите друг човек през първите 2-3 дни, независимо дали имате повишена температура или не.

Простудата може да прерасне в грип.

Грип и простуда са различни заболявания, възникващи от различни причини.

 

Коментирай