Здраве и красота

Масажи, които сами можем да си направим

Отпуснете сами схванатите сухожилия и се освободете от насъбралото се напрежение

21.12.2012г. / 12 49ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Седим цял ден зад бюрото в офиса и в момента, в който решим да станем, кръстът ни се схваща, прешлените на гръбнака ни се подреждат звучно, а сухожилието на врата ни ни опъва на едната страна. Остава ни единствено да си седнем обратно в стола... Кой не би отказал един масаж в подобна ситуация? За наше най-голямо щастие, с помощта на собствените си ръце бихме могли да подобрим циркулацията на кръвта, функцията на лимфните възли и състоянието на нервната си система. Тези автомасажи са добри срещу стреса, главоболието, болките в кръста и ставите. Благодарение на тях, ще опознаем и собственото си тяло по-добре и ще се научим да го отпускаме качествено.

Свързани статии

Упражнения за глава, ръце и рамене

Положете ръце с длани към челото и оттам ги плъзгайте с лек натиск докато достигнат основата на врата. Повторете това движение няколко пъти, след което преместете ръце на върха на главата и оттам с кръгови движения на пръстите слезте до тила. Като продължение с целите длани притискайте от върха на главата назад покрай ушите докато достигнете отново основата на врата. Това движение е съпроводено с леко движение на главата назад и вдишване.

Вдигнете ръката над рамото си и я извийте колкото може назад към гърба, вдишвайки дълбоко. Следва връщане на ръката покрай тялото и издишане. Повторете това няколко пъти, след което със срещуположната ръка разтрийте рамото с кръгови, притискащи движения. Повторете упражнението с другата ръка.

Упражнения за гръбнака

Сложете ръцете си с опакото на кръста и с много активни кръгови движения разтривайте основата на гръбнака около минута, след което продължете известно време с леко поглаждане на същата област.

Упражнения за краката

С двете си ръце обхващате крака над коляното и правите фрикция в посока от коляното към таза. След това с дланите масажирайте самото коляно с кръгови движения.

Автомасаж за ръцете

Понеже за да отпуснем всичко останало по тялото си, сме натоварили дланите и китките, сеансът трябва да завърши с отпускащи движения за ръцете и китките. Започвайки от основата на всеки пръст правите нежна фрикция към върха на пръста. Потрийте с палец опакото на ръката, като минете внимателно между всички сухожилия няколко пъти. Завършваме с нежни движения с върха на пръстите върху дланта в посока към китката.

Внимавайте за дишането

Чрез вдишване тялото ни се зарежда с енергия, а при издишане освобождава мускулното и нервно напрежение. Затова е много важно разтриването да става по време на издишане. Правилният ритъм е от изключително значение за постигане на ефект от упражненията.

Коментирай