Здраве и красота

Тревожността – една лоша приятелка

Притесненията съкращават живота ни

11.01.2013г. / 15 15ч.
Ана Петрова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Модерният живот, икономическата рецесия и социалното напрежение правят така, че всеки ден все повече хора усещат безпокойство. На пръв поглед човек може да не открие причината в ежедневието си, но то подмолно ни изтощава физически, психически и умствено.

Основният проблем се изразява в несправяне с ежедневните и понякога най-банални задачи, като пазаруване, връщане на книги в библиотеката, купуване на подаръци… Всичко може да ви се стори в един момент непреодолимо трудно, предизвикващо притеснение, дори паника, въпреки че преди не е било така.

Твърде е възможно да се паникьосате и просто така да излезете от равновесие, без конкретен повод.

Най-обяснимо е когато причина за нервно-психическото състояние е болест в семейството – ваша или на близък човек. Така също раздяла с любим човек, тежки конфликти, природно бедствие… всичко това води логично и неизбежно до стрес за организма.

Но в много случаи стресът може да дойде в следствие на незадоволени стремежи, прекалени амбиции или фактори, които не бихме могли да променим, дори да искахме. Т. е. причината за този вид стрес се крие вътре в нас, в нашата неспособност да се примирим с нещата, които не можем да променим.

Физическите симптоми на общата тревожност са много – треперене, нервни спазми, изпотяване, гастроинтестинални болки, безсъние, мигрена, обща отпадналост и други. В начина си на мислене хората с този проблем винаги предвиждат, че ще се случи някакво нещастие, бедствие или катастрофа. Те са като цяло винаги угрижени за нещо – пари, работа, семейство, здраве.

Много е важно това състояние да се контролира, защото в по-напреднал етап може да стане нетърпимо за страдащия и неговите близки. Някои терапии като йога и медитация са доказано ефективни. Но най-важно е да разберем, че съществуването ни е твърде непредсказуемо. Приказката за „Нероден Петко“ много добре ни поучава, че не трябва да берем грижи за събития, които все още не са настъпили и има шанс въобще да не се случат.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
pipinana ( преди 11 години )
ne stradam ot hroni4na takava No kogato ima realen povod , naistina se trevoja hih
отговор Сигнализирай за неуместен коментар