Здраве и красота

Кои хора миришат лошо?

Миризмата на тялото ни се определя в голяма степен от това с какво се храним

12.01.2013г. / 12 32ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Днес всички се стараем да миришем хубаво – на чисто и на парфюм. Затова в наша полза работи парфюмерийната промишленост. Заедно с това обаче върху естествената миризма на тялото влияе и храната, която приемаме. Има храни, които са причина за неприятната миризма, която даден човек излъчва. На всички ни се е случвало, когато някой застане до нас – на опашката в магазина, в работата или в градския транспорт, да усетим, че не мирише особено приятно. Като изключим, че сутринта е забравил да си вземе душ, ето какви могат да бъдат причините:

Свързани статии

Алкохол

След като попадне в организма, алкохолът се преработва в черния дроб, но около 10 % от него се отделят чрез потта, дъха и урината. Алкохолът причинява и допълнително потоотделяне, а следствието е повишена неприятна миризма.

Чесън

Чесънът е една от малкото храни, които се отделят в голяма степен чрез потта. Натуропатите обясняват, че това е и основната причина за лошата му репутация в обществото. За непоправимите любители на пикантната подправка можем да предложим да го заменят в рецептите с чесън на прах, който не мирише толкова, но пък няма и автентичния вкус на пресния зеленчук.

Месо

Хората, които не сядат на масата без месо – сутрин, обед и вечер – са попили миризмата му в себе си. Затова потта им мирише много по-остро от тази на вегетарианците. Казват, че на практика вегетарианците не миришат (ако не са яли чесън и са си измили зъбите).

Храни с метилови съединения

Храни, които съдържат в себе си метилови съединения също влошават миризмата на тялото. Това са цвекло, соеви продукти, спанак и др., които при преработката в стомаха отделят триметиламин, който преминава в потта и мирише на риба.

Лекарства

Хронично болните хора, които пият непрекъснато специфични лекарства миришат повече от здравите хора. Изходът е – още по-засилена хигиена – къпане и преобличане с чисти дрехи.

Натуропатите съветват, ако искаме да подобрим не само здравето, но и мириса на тялото си, да правим билкови прочиствания с чай и плодове два пъти годишно – пролет и есен – под лекарско ръководство.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Saragosa ( преди 6 години )
Решението е редовно къпане и чисти дрехи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
МАЙКА ТИ ( преди 9 години )
4 rate up comment 0 rate down comment
Дима ( преди 11 години )
Много противоречиви твърдения в статията : веднъж вегетарианците не миришат лошо, втори път - ако са яли цвекло, соя, спанак и т.н. миришат....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Сия ( преди 11 години )
Направило ми е впечатление,че на млади хора много лош им е дъха.На какво се дължи това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 0 rate down comment
В. Г. ( преди 11 години )
Понякога неприятната миризма е свързана с някои заболявания.Например, ако човек има проблеми с бъбреците, потните жлези са принудени да поемат върху себе си част от тяхната работа. В резултат на това в потта се увеличава съдържанието на урина, която има остра миризма на амоняк.Повишено изпотяване има и при захарен диабет, неврози, заболявания на вегетативната нервна система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
pipinana ( преди 11 години )
bednostta sa6to... kogato niama ni6to ot goreizboenite , togava i na sve6t da stane6 ot posti 6te se izla4va mirizma ,,,no tova e druga tema
отговор Сигнализирай за неуместен коментар