Здраве и красота

Кога чаят се превръща в лекарство?

Колко чаши чай да пием и как да го приготвяме

13.02.2013г. / 15 06ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Ако пиете чай от дъжд на вятър или само когато сте болни, а иначе всяка сутрин се будите с кафе, не очаквайте, че от една чашка ще почувствате здравословната му сила. Ценителите на чая знаят, че в него се съдържат повече от 500 активни вещества, които ни помагат да бъдем в здравословна форма.

Как да изберем чай – на пакетчета или насипен – изборът е ваш. Важното е да прочетете срока на годност и да внимавате да не е много евтин – тогава рискувате да вземете чай с лошо качество. Обикновено по-скъпите видове имат много по-добър вкус. Купувайте чай от централни, големи или специализирани магазини, където могат да гарантират качеството. Друг вариант е да се свържете директно с производител – ще бъдете приятно изненадани от силата на тревната напитка.

Колкото по-дълго време запарваме чая, толкова повече се увеличават в него антиоксидантите. Идеалният чай е запарен за 8 минути. Ако го запарваме от 3 до 5 минути, получаваме едва 25 % от полезните вещества.

Свързани статии

Чаят се състои от 98 % вода, затова е най-вкусен, ако е приготвен с топла вода не от чешмата, а с кипнала и то не преварена, а когато тъкмо са се появили първите мехурчета.

Няколко ползи от чая:

Три чаши чай дневно понижават риска от инфаркт с 11 % и получавате в бонус антистрес ефект.

Чаят съдържа алкалоиди, които в малки количества присъстват и в раковите клетки. По такъв начин, пиейки чай, получаваме имунитет към страшната болест на века.

Благодарение на флавоноидите чаят има антиоксидантен, противоалергенен ефект и облекчава дишането.

Чаят утолява жаждата и то много по-добре от газираните напитки или обикновената вода. Не случайно в страните с горещ климат пият много чай, защото топлата вода кара тялото да се поти, което включва механизма на саморегулация и автоматически понижава температурата на тялото.

Има над 3000 вида чай. Зеленият, например, почти не се обработва, за разлика от черният, който минава през дълга технология на ферментация. Един от най-скъпите видове чай е белият. У нас най-популярни са билковите чайове от треви, цветя, сушени плодове и подправки.

Коментирай