Здраве и красота

Изпитани рецепти да ядем по-малко

С колко е „пораснала“ чинията от 1900 г. до днес

26.02.2013г. / 17 24ч.
Ивет Лолова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Има много диети и съвети как да се храним правилно. Науката за хранене е сложна, а още по-сложно се оказва да спазваме нейните предписания. Един от най-честите проблеми е, че приемаме повече калории с храната, отколкото изразходваме за един ден, пише Reuters. Ето няколко изпитани рецепти как да се научим да ядем по-малко според специалистите, провели изследване в университета в щата Илинойс.

Свързани статии

В хода на експеримента били сформирани три групи. Първата посетила ресторант, където получила стандартното меню без калории. Другата група получила меню, в което подробно били описани калориите във всяко ястие. На третата група било дадено меню с условни обозначения: нарисувана червена точка за ястия над 800 калории, жълта точка – съдържащи 401-800 калории и със зелена точка – нискокалорийните ястия.

Към края на храненето тези, които получили стандартното меню, приели средно 817 калории, а втората група – 765. Най-малко калории – 696 – приели хората от третата група.

Разликата може да изглежда незначителна, но експертите подчертават, че намаляването на дневния прием със 121 калории ще доведе до загуба на 554 калории всеки месец. Това прави 6 кг за една година.

Според изследването обозначаването на калоричността в менюто карало да ядат по-малко дори хората, които не са имали проблем с наднорменото тегло и са нямали намерение да отслабват. Тази зависимост работи както в ресторантите фаст-фууд, така и в другите заведения за хранене.

Ето 7 изпитани рецепти как да ядем по-малко:

1. Ако папката с ресторантското меню съдържа освен името на ястието, грамажа и цената, така и количеството на калориите, посетителите ще започнат да ядат повече полезна храна.

2. Ако храната е сервирана в сини чинии, по-рано ще станем от масата. Счита се, че синьото е най-неапетитният цвят.

3. Ако си сипвате в по-малки чинии, ще ядете по-малко. Така „лъжем“ окото – препълнената малка чиния ни кара да мислим, че ще изядем много повече.

4. В кръгли чинии ядем повече, отколкото ако са триъгълни или квадратни.

5. При ярка светлина и мъжете и жените изяждат с 20 % повече храна, независимо дали са гладни или не.

6. Отрупаната с ястия маса също кара хората да се тъпчат извънредно. Затова учените съветват да готвим в едната стая, а да сервираме поетапно храната в друга.

7. За да пием по-малко течности, трябва да използваме тесни чаши, защото те изглеждат големи, но побират малко количество от напитката.

Според учените от Северна Каролина за изминалите 30 години хамбургерите в САЩ са „пораснали“ с 3/4, бутилките с безалкохолни напитки – един път и половина, а средният размер на използваната чиния от 1900 г. се е увеличил с 23 %.

Коментирай