Здраве и красота

Напитки, които рушат зъбите

Напитки, за които ще се изненадате да научите, че рушат зъбния емайл

06.03.2013г. / 09 20ч.
Нина Иванова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Замисляте ли се колко литра течности поемате през деня и колко от тях са полезни или пък вредни за здравето ви? За кофеиновите напитки отдавна специалистите спорят вредни ли са или не, но се знае със сигурност, че стимулират мозъка да работи по-активно. Какво обаче се случва с визията ни или иначе казано, зъбите, през които минават първо храната и напитките? Някои от тях могат сериозно да навредят на емайла и постепенно да го разрушат, преди да сте стигнали възраст за зъбни протези. Не е смешно, наистина, а доста опасно.

Ето някои напитки, за които вероятно ще се изненадате да научите, че развалят зъбите:

Бяло вино

Свързани статии
Любимата напитка на жените, особено когато са на диета. Нискокалорична, приятна, омайна, но и опасна! Бялото вино е сред висококиселинните напитки, а както добре знаем, високото pH е враг на зъбите. Така че внимавайте с консумацията на бяло вино и често изплаквайте устата, след като го пиете.

Мляко

Все по-често млякото се заклеймява като не толкова полезна напитка, както се вярваше дълго време. Всъщност белтъкът в него често е причина за появата на алергии, а ако млякото, което пиете или давате на детето е в опаковка, т. е. съдържа консерванти, е много възможно да причинява кариеси.

Сироп за кашлица

В периода на настинките сме и волю-неволю ни се налага да се лекуваме и най-често да пием сироп за кашлица. Само че за да се притъпи неприятният вкус на лекарство, повечето фармацевтични компании (даже всички) слагат големи количества захар в него. А от своя страна захарта уврежда емайла и руши зъбите. Ясно като бял ден!

Водата в плувните басейни

Повечето от вас вероятно знаят, че водата в басейните е силно обработена с хлор и други пречистващи препарати, за да е чиста възможно по-дълго. Плувайки обаче вие няма как да избегнете на 100% поглъщането на вода от басейна. Хубаво е да знаете, че тя може да навреди на зъбите, когато те редовно имат съприкосновение с нея.

Коментирай