Здраве и красота

Жените с грим изглеждат по-умни

Жените се гримират като воини преди битка

08.03.2013г. / 10 07ч.
Ивет Лолова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Половината от жените са недоволни как изглежда лицето им без грим. Това сочи проучване на американски специалисти, проведено сред 1293 доброволки. Резултатите показват, че 44 % от тях не се харесват без разкрасителната сила на декоративната козметика. От тях 16 % се чувстват грозни без грим, 14% се усещат като „голи“ без червило и сенки и още 14 % се стесняват да излязат на улицата негримирани. От запитаните 25 % започнали да използват козметика от 13-годишна възраст и още по-млади.

Свързани статии

Оценявайки резултатите, експертите заявяват, че самото ни общество има нездравословно отношение към козметиката. Подобно поведение може да стане първата крачка към по-сериозни проблеми, включително хранителни разстройства като булимия и анорексия.

Учените алармират, че за съвременната жена козметиката е станала средство за самозащита, скриващо недоволството от себе си и ниската самооценка.

Според предишно подобно проучване на британски и американски учени жените, които ползват всеки ден декоративна козметика, се смятат за по-красиви и умни, но не излъчват доверие. В хода на изследването били използвани снимки на жени без грим, на жени с малко грим и на жени в „пълно бойно разкрасяване“.

Снимка: Reuters

На доброволци било предложено бързо да погледнат снимките и да оценят жените от гледна точка на привлекателност, ниво на интелект и доверието, което предизвикват. Резултатите били единодушни, че колкото повече е козметиката върху лицето, толкова е по-висока оценката по всички параметри.

Обаче след повторно разучаване на лицата резултатите се променили. Оказало се, че жените с много грим, както и преди, станали отличнички по красота и ум, но получили слаби оценки по доверие.

Двете изследвания сочат, че жените, които категорично не приемат грима и рядко или изобщо не се разкрасяват, като правило отричат своята женственост или искат да се чувстват равни с мъжете.

Пестеливият грим издава жената, която не иска да се отличава от другите. А „бойният грим“ свидетелства, че жената вътрешно страда, душата я боли и има множество комплекси и проблеми.

И още нещо интересно – акцент върху устните правят разговорчивите и чувствени дами, а силно подчертаните очи със спирала, молив и сенки издават внимателната и умна натура.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
vasilkay1985 ( преди 11 години )
Обичам да се гримирам! Чувствам се по-добре, по-карсива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар