Здраве и красота

Млечнобялото лекарство във всеки хладилник

Колко е полезно всъщност прясното мляко

12.03.2013г. / 08 52ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Млякото е първото нещо, което вкусваме, появявайки се на бял свят. То, както и всички млечни продукти, е важен компонент от един здравословен режим на хранене. С времето количеството мляко, което приемаме намалява може би защото не се замисляме или защото се притесняваме, че ще приемем много по-голямо количество мазнини от нормалното. Млякото е източник на много витамини и хранителни вещества. Ето още някои от ползите му за здравето ни:

Нежна кожа

Ваната на Клеопатра е била пълна с мляко, за да е мека, еластична и нежна кожата й. Можете да постигнете същия ефект, пиейки няколко чаши мляко на ден. Млечната киселина действа като ексфолиант, а ензимите изглаждат кожата. Аминокиселините пък я поддържат хидратирана. Благодарение на антиоксидантите си, млякото предпазва от токсични вещества в околната среда. Има вероятност да сте чувствителни към млечни продукти и мляко – в такъв случай състоянието на кожата ви може да се влоши.

Свързани статии

Здрави зъби и кости

Млякото е чудесен източник на калций. Не само малките деца се нуждаят от калций, за да растат правилно, но и възрастните, за да предотвратят кариеси, болни зъби, остеопороза, артрит. Тялото има нужда от витамин D, за да абсорбира калция по-качествено. Ако страдате от дефицит на витамин D, търсете млечни продукти, които съдържат този витамин в по-голяма концентрация.

Мускулите

Протеините в млякото спомагат за възстановяването на мускулите. Пийте по една чаша мляко след тренировка. То ще държи болката настрана, докато тялото ви се зареди с течностите и веществата, които сте загубили чрез физическото натоварване.

Загуба на излишно тегло

Според проучвания, жените, които употребяват нискомаслено мляко отслабват повече от тези, които напълно изключват млякото от менюто си. Сутрин можете да се храните със зърнена закуска с мляко или като цяло да пиете по една-две чаши на ден.

По-малко стрес

Млякото е идеално средство, с което ще помогнете на организма си да се освободи от натрупалия се през деня стрес. Когато се приберете у дома, изпийте чаша мляко – така не само ще отпуснете мускулите, но и ще успокоите обтегнатите си нерви. Доказано е, че млякото намалява болките при постменструален синдром и увеличава енергията ни.

И ако детето ви дойде при вас и се оплаче, че не може да заспи, стоплете чаша мляко и разбъркайте една лъжичка мед – сладките сънища са осигурени.

Коментирай