Здраве и красота

Здрави детски зъбки – как?

Весела четка и по-малко сладко. Какво още?

13.03.2013г. / 14 29ч.
Снежана Проданова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Децата са сред най-големите шоколадови терминатори, крадци на сладки, сладолед, бисквити и всякакви други вкуснотии със съдържание на захар. Дори най-високите и дълбоки шкафове не могат да ги спрат! Лошото е, че не само сладките храни предизвикват кариеси обаче. А когато дойде време да се ходи на зъболекар, плачът и инатенето са почти гарантирани. Ето как да спестим някоя друга сълза навреме:

Зъбките се мият 2 пъти на ден

Свързани статии

Миенето с четка и паста за зъби е едно от най-важните действия за поддържане на хигиената в устната кухина. Първо е наша отговорност да мием малкото зъби в устата на детето и да му обясним как и колко трябва да търка. Постепенно дали с весела четка във формата на динозавър или паста с вкус на диня, имаме за цел да им представим миенето на зъбите по забавен начин. Така докато по детински им омръзне да го правят, ще се е превърнало в навик занапред.

Четката за зъби

Вече споменахме, че интересната и веселата четка е с предимство пред бялата скучна такава. Търсете модели с меки, заоблени власинки – трябва да може нежно да почисти качествено остатъците от храна и да не наранява венците. Сменяйте четката на всеки 3 месеца.

Правилен избор на храна

Вече скрихме сладкото дори от себе си. Сложете на централно място плодове и зеленчуци. Когато се консумира сладко твърде често се получава натрупване на плака. Така се образуват бактерии и киселини, които увреждат и венците. Стимулирайте децата си да почистват зъбите дори само с четка и вода всеки път, след като ядат сладко.

Ходете при чичко или леля зъболекар редовно

Трябва да си признаем, че и ние често избягваме да ходим на зъболекар. Децата не го правят от липса на време, а защото знаят, че в най-добрия случай (който е рядкост) ще се разминат само с 3 минути профилактичен преглед, а в най-лошия – ще се включи поне една от машинките от арсенала на зъболекаря. Страхът от зъболекаря е нещо, което се насажда от ранна детска възраст. Поговорете с детето си, уверете го, че лекарят е обикновен човек като всички нас и че дори да се налага да причинява болка някому, това е само с добри намерения. Няма да ви повярват, но пък вашето постоянство в един момент ще даде резултат.

Коментирай