Здраве и красота

Защо е полезно чувството на глад

Да различим истинския от фалшивия глад

18.03.2013г. / 09 20ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Живеем, за да ядем или ядем, за да живеем – вечната дилема на човека от края на XX и началото на XXI век. Не можем да отречем, че изкушенията са на всяка крачка – магазините ни предлагат все нови и нови задморски и екзотични храни, ресторанти, бутикови кафенета и пекарни ни примамват с нечувани рецепти. Диетолози и психолози ни препоръчват да приемаме храната като едно от важните удоволствия, леснодостъпни в живота.

Свързани статии

Въпреки това както всяко нещо и яденето трябва да е с мярка. Важно е да поддържаме в баланс храненето и глада, макар че това никак не е просто. Не случайно едни от най-сериозните заболявания днес са на двата полюса – наднорменото тегло и анорексията.

Стремежът да напълним стомаха си много често не идва от истински глад, а поради емоционални причини или семейния пример. Ядем и преяждаме, когато сме обидени, излъгани, разочаровани. В други случаи във фамилията ни от край време храната е издигана в култ и баба или мама не са ни разрешавали да станем от масата, докато не видят празна чиния.

Чувството за глад е натоварено с негативен смисъл, защото се асоциира с недохранване и бедност. Въпреки това научни изследвания показват, че то е необходимо и полезно на организма ни.

1. Придава на храната наситен вкус като ни доставя по-голяма наслада.

2. Когато се храним, без да сме почувствали глад, често преяждаме. Много диетолози даже използват „скалата на глада“, според която не трябва да ядем докато не усетим лек глад, а последния залък в устата си трябва да сложим малко преди да сме се заситили.

3. Усещаме господството на духовното над физическото. Осъзнаваме, че можем да командваме мозъка си. Чувството на глад е фалшиво, ако сме яли 3-4 пъти през деня достатъчно количество и разнообразна храна.

4. Ако оставим детето да огладнее, може да го „излекуваме“ от злоядството и капризите. За целта изключете всякакви междинни похапвания и пиене на напитки между основните хранения.

5. Дълголетниците от цял свят признават, че ядат малко. Известно е също, че някои видове животни живеят повече, когато се хранят по-малко. В случаи на недостиг на хранителни вещества организмът започва да синтезира хормонът FGF21. Научно изследване доказва, че когато този хормон се въведе в организма на лабораторни мишки, продължителността на живота им се увеличава с една трета. Човешкият организъм също изработва този хормон. Нещо повече, специалистите предполагат, че това откритие не само ще удължи живота на хората, но и ще намали риска от възникване на рак и нарушения в обмяната на веществата.

6. Храната не е единственото ни удоволствие в живота. Когато не е дошло време за хранене, чувството на глад ни напомня да запълним времето си с други полезни и приятни неща – разходка, спорт, хоби, игри и забавления със семейството и приятелите.

Коментирай