Здраве и красота

9 заблуди, които може да съсипят косата

Постоянна грижа за косата

21.03.2013г. / 17 32ч.
Вергиния Генова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Всъщност истината е, че повечето от хората смятат за съвсем нормално да правят тези неща, а те са напълно погрешни. И повечето смятат, че помагат на косата си да расте, да е по-красива и лъскава.

Кои са заблудите?

Миенето на косата всеки ден.

На много дами косата им е склонна към омазняване и по този случай те я мият възможно най-често – някои дори всеки ден или през ден. Все пак не може да отидеш на среща с мазна коса или всеки ден да разговаряш с клиенти в този си вид. Всъщност решението не е в ежедневното миене, а в откриване на правилните продукти. Миейки я всеки ден повече увреждате косата си, отколкото да й помагате.

Дехидрирате и косъма и скалпа и вместо да получите по-чиста коса, с времето ще откриете, че ефектът е много неприятен – скалпът и косата започват да се омазняват много повече, именно защото ги третирате с шампоани и балсами по-често.

Използвате неподходящ шампоан

Точка едно и две са вързани по някакъв начин. Когато мием косата си с неподходящ за нея шампоан, вероятността да се омазни е по-голяма и респективно да решим, че трябва да я мием още по-често. За целта трябва добре да проучим кой шампоан какво съдържа и за каква коса се препоръчва, да видим и косата ни от какво се нуждае и да открием правилния за нея.

Използвате неподходящ балсам

Познавайки косата си, трябва да определим на този етап от какво се нуждае и да прилагаме съответните маски за коса, балсами или течни кристали за коса. Всъщност и една обикновена домашна маска за коса може да се окаже решение, но трябва да се грижим по някакъв начин за косата си да е здрава и да изглежда добре.

Кожата на главата не е здрава

Кожата на главата също е ключов фактор. Тя трябва да е здрава. Ако имате пърхот, пъпки или нещо друго обезпокоително, трябва да съобразите с това шампоана, маските, балсама, ако трябва отидете на дерматолог, но решете този неприятен проблем.

Да се решите, докато косата ви е мокра

Особено ако е по-дълга е разбираемо да искаме да я разрешим още докато е мокра и да премахнем възлите, сплитанията и степкванията, но не това е начина да се справим с тях. Когато косата е мокря тя се къса много по-лесно. Първо я подсушете и после я решете или връзвайте. Но я подсушете правилно.

Неправилно подсушаване

Неправилното подсушаване е същото като неправилното ресане или поне резултатът е същият – късане и увреждане на косата. Това се случва когато ожесточено я търкаме с хавлиена кърпа докато е мокра с цел по-бързо да я подсушим. По-добрият вариант е първо да отцедим косата, ако е по-дълга, да я подсушим внимателно с една кърпа и да я увием за няколко минути с по-дебела хавлиена кърпа. Когато я развиете след известно време косата ще е почти суха.

Не се подстригвате редовно

Много момичета, които решават да си пускат коса решават и че няма да я подстригват, за да им порасне по-бързо. Хватката е точно обратната – трябва да я подстригвате по-често, ако искате да расте по-бързо. Поне на всеки 2 месеца с по 1-2 сантиметра – това спомага косата да е здрава и хубава, да не се цепи и къса косъмът. Ако нямате вяра на фризьорите, помолете някоя приятелка, дори да не е равно, поне ще е подстригано. Някои фризьори в желанието си да изравнят косата, подрязват, подравняват, подрязват подравняват – докато има. А и не мога да разбера толкова ли не може да сложат една по-ниска цена само за подрязване и една по-висока за цялостно подстригване и прическа. Наистина икономически не е изгодно и справедливо за клиентите цената на прическа и на леко подравняване да е една и съща.

Не подсушавате правилно косата

Когато косата е мокра, не я дърпайте и не я скубете, не я търкайте с хавлиена кърпа. Най-добрият вариант е да попиете водата от нея и след това да я увиете за няколко минути в памучен, по-дебел плат/хавлия.

Свързани статии

Не оставяте косата да си почине

Ако постоянно я третирате със сешоари, преси, бои за оцветяване, гелове, лакове и прочее... колкото и на опаковките им да пише, че не вредят на косата, като го правите ежедневно няма как да не окаже влияние.

Ако постоянно косата ви е вързана на конска опашка, на стегнат кок, стегната плитка или някаква друга подобна прическа, то трябва да знаете, че на косата ви хич не й харесва – колкото и да мислите, че така сте супер бизнес дама или мадама.

Но ако вземете предвид по-горните съвети – подхранвате скалпа и косата си правилно, не прекалявате с химията и миенето, подрязвате косата си чисто и не я тормозите постоянно, то би трябвало да се радвате на здрава и прекрасна коса.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
hi ( преди 6 години )
Zdraveite Kazvam se Dimitur kogato bqh maluk imah hubava kosa gusta seg sled vreme sum malko pleshiv izpozvah shampoani i kakvo li ne.Moqta Baba (maikata na Moqta Maika) cql jivot si e miela kosata s sapun sega spqh shampoani i prochie.Sega si miq kosata s sapun samo.Sapun izpolzvam i sum Dovolen mnogo bqh dosta pleshiv sega mi ruste kosa ot sapuna.Ima efekt ot nego.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 2 rate down comment
Анонимен ( преди 8 години )
Частта с подстригването на косата е пълна глупост. Не знам откъде авторката е почерпила информация, но явно не е от правилният източник. Косата принципно расте с 1 до 2 см. на месец. Това може да варира и трябва да се има предвид наследствеността и общото състояние на косата. Ако е силно изтощена може да расте и с по-малко от 1 см. месечно. Няма как да си режете по 2-3 см. всеки месец и да тя да порасне до кръста. Това е алогично, детинско и глупаво. Всеки месец вие ще отрязвате и малкото натрупана дължина. Ако питате фризьорката/фризьора си колко често трябва да се подстригвате, отговорът ще е всеки месец, замислете се обаче как тези хора си изкарват хляба и дали доброволно ще ви кажат - ами ако искаш дълга коса не я режи редовно, дали доброволно ще се лишат от вас като клиент. В това няма нищо лошо и аз изпитвам голямо уважение към професията, но просто вложете малко мисъл. С подстригването е свързано повече външният вид на прическата, отколкото растежа. Имам предвид това, че космите не никнат в пълен синхрон, най - вероятно ще има кичури, които избуяват по-дълги или по - къси от останалите, както е и с ноктите - не всички растат еднакво. Ако искате гладка, равна и красива прическа, може би ще трябва да я подрязвате 3-4 пъти в годината, за да се запази формата, въпреки промяната на дължината, ако я носите вързана или на плитка и рядко сте с пусната коса, нека не ви пука. Ако косата ви цъфти, значи има проблем, тя страда от нещо. Подрязването ще е само козметична корекция, а не решение. Помислете как да решите проблема - сменете шампоана (този, който ползвате може да е прекалено силен или увреждащ), сменете боята за коса, купете си масла (няколко капки, веднъж седмично, разтъркани в дланите ви и нанесени леко по връхчетата могат да направят чудеса. Зехтинът е много достъпен вариант, ако не можете са си позволите или не желаете да влагате пари в това), правете си домашни маски от бабините - с жълтък, майонеза и т.н. Консултирайте се с личен лекар и дерматолог ако проблема е по - сериозен. Те ще ви препоръчат медицинска козметика и/или хранителни добавки и т.н. Можете да помолите в кварталната аптека за съвет ... Всичко написано по - горе е споделено от собствен опит. Имах коса със средна дължина (до линията на сутиена) и реших да си направя експеримент - колко време ще мине докато "нацъфти", казах си - нямам излишни пари за фризьор, затова ще я подстрижа чак когато се налага. Това беше през октомври 2014г. Сега косата ми е до кръста, имам повече от 30 см. за година и половина и нямам нито един цъфнал косъм. Всъщност най - големият съвет, който мога да ви дам за здрава коса е да не я миете повече от 2 пъти в седмицата. Ако я миете по- често най - вероятно я увреждате. Има страшно много инфо в интернет за това. П.С. Баба ми има най - уникалната коса, която съм виждала някога, тя е гъста, гладка и много здрава. Баба ми цял живот си е мила косата веднъж седмично с домашен ***, след това е изплаквала с оцетена вода ( съотношението вода-оцет е 1:1).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 1 rate down comment
лина ( преди 11 години )
Статията е написана мн.нескопосано. Не знам дали е съзнателно направено повторение частта с изсушаването, но използването на синтактична синонимия и търсене на пълнеж, не е добър подход. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6 rate up comment 2 rate down comment
Катя ( преди 11 години )
Ако искаш дълга коса трябва да я подстригваш редовно - това всеки го знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9 rate up comment 0 rate down comment
Даскалица ( преди 11 години )
Само да кажа, да не вземе съвсем да забравите да пишете на български - пише се на кирилица и пред думи, които не започват със "с" или "з" се слага само едно "с" - например с картофи и със сметана - чат ли сте?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8 rate up comment 1 rate down comment
Вълкана ( преди 11 години )
Аз си мия косата със домашен *** от свински крака и съм страшно доволна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 5 rate down comment
tsvetelina ( преди 11 години )