Здраве и красота

4 храни с мощна лечебна сила

Даровете на природата срещу постиженията на фармацевтиката

25.03.2013г. / 13 20ч.
Снежана Проданова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

На всеки от нас се случва по различни причини да изпита физическа болка. Обикновено на помощ ни идва баналният аспирин или фервекс, които се намират в почти всяка домашна аптечка. Задавате ли си обаче въпроса: „дали това лекарство не вреди по някакъв начин на организма ми?“ А знаете ли, че природата ни е подарила естествени обезболяващи средства, които лесно и на приемлива цена можем да намерим дори в кварталния магазин? При това те са с превъзходен вкус сами по себе си или пък добавени към храната ни я правят неустоима. Ето само някои от тях.

Джинджифил

Свързани статии

Колко често ви се случва след добро похапване вечер да се превивате от болки в стомаха и да се заричате за пореден път да не се отдавате на „кулинарни безразсъдства“? Ако подобни случки зачестяват напоследък, разковничето за вашия случай е джинджифил. И забележете, че този лют и силно ароматен корен не само ще ви помогне за доброто храносмилане, но ще облекчи хроничните болки в коленете ви. Ползите от тази подправка са научно доказани – списъкът с болести, които се лекуват с помощта й е дълъг – артрит, главоболие, зъбобол, хипертония, бронхит, менструални спазми, мускулни болки. Чаят от джинджифил активизира кръвообръщението и ускорява процесите на метаболизма, а това може да ви подскаже, че е и чудесно средство за прочистване на организма и отслабване.

Риба и рибено масло

Специалистите са доказали важната роля на рибата и рибеното масло за подобряване работата на сърцето и борбата с болките, причинени от ревматоидния артрит и други автоимунни заболявания. Трябва да подчертаем, че най-ефикасна е консумацията на съдържащите големи количества омега 3 мастни киселини видове риба – сьомга, сардина, риба тон и херинга. Научни изследвания доказват, че хора, заместили обезболяващите лекарства с повишена консумация на тези видови риба чувстват трайно облекчение на болките си.

Куркума

Може би ще срещнете тази ароматна яркожълта подправка и под името турмерик. Става дума за едно и също растение, което изключително успешно може да замести ибупрофена при артритни и ревматични болки. Куркуминът, съставляващ 95% от турмерик–екстракта има доказано противовъзпалително и антиоксидантно действие. Другите ползи от употребата му са: улеснява храносмилането, подобрява функциите на жлъчката и черния дроб, намалява нивата на холестерола, лекува чревни възпаления, бори се срещу бактериалните инфекции.

Червено грозде

Силният си, тъмен цвят червеното грозде дължи на съдържащото се в него съединение ресвератрол, чиято основна полза е, че ни предпазва от ензимите причиняващи тъканна дегенерация. Това означава, че помага за съхраняването на хрущялната тъкан и със сигурност ни предпазва (или облекчава) от болки в кръста, гърба и ставите. Полифенолите в червеното грозде са силни антиоксиданти, благоприятстващи добрата сърдечносъдова дейност и предпазващи ни от ракови заболявания. Чаша червено вино на вечеря освен, че ще създаде наслада за вкусовите ви рецептори и добро настроение, ще се погрижи и за здравето ви.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати