Здраве и красота

Кога най-рано могат да се избелват зъбите?

Прилага се препоръчително при пациенти над 16 години

14.05.2013г. / 12 00ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Най-често срещаните причини за промяна в цвета на зъбите са пигментите, съдържащи се в храни и напитки. Влияние върху цвета на зъбите оказват възрастта, генетичните предразположения, други оцветявания /например дефицити на емайла и дентина/, тютюнопушенето… Естествени пигменти има например в кафето и червеното вино, но много храни съдържат изкуствени оцветители.
 
Не всеки тип нюанс на зъбите се поддава еднакво добре на избелване. Например по-податливи са кафявите, червените, жълтите или оранжевите оцветявания, по-слабо можем да избелим зеленикавите, синкавите или сивкавите наслагвания върху цвета. Вътрешните оцветявания, причина за които е променен цвят на дентина под емайла, не се повлияват от подобно избелване и при тях се търси друг подход. 

Свързани статии

Във всеки един момент от живота ни зъбите са подложени на различни оцветяващи фактори (чай, кафе, кола, вино, цигари, хлорхексидин и др.) и познаването на тези фактори, степента на влиянието им върху вашите зъби ще помогне на стоматолога да избере подходяща избелваща система. Някои оцветявания по зъбите се дължат на системно използване на различни медикаменти - антибиотиците тетрациклин и доксициклин, например (особено в детска възраст). Тези петна по-трудно могат да бъдат избелени.

Абсурдно е в детска възраст да се говори за избелване. Временните зъби са по-слабо минерализирани от постоянните и съответно са по-лесно раними. Същото се отнася и за постоянните зъби, които са по-малко минерализирани през първите няколко години след пробива.

Избелване на зъбите е препоръчително да се прилага при пациенти над 16-годишна възраст. Стоматологът преценява и обяснява на пациента как ще протече то в конкретния случай, колко нюанса ще бъдат избелени и какво може да се постигне при неговите дадености.

Коментирай