Здраве и красота

Билката, която си струва да имате в градината

Салвия – ароматна и красива

04.06.2013г. / 11 45ч.
Вергиния Генова
Снимка: Вергиния Генова

Снимка: Вергиния Генова

Защо човек да умира, ако в неговата градина расте салвия? Този въпрос са задавали не само древните араби, но и медици като Хипократ. Смятали са я за свещена билка, която е спасявала народите по време на епидемии и война. Използвали са я срещу какви ли не болежки, но е популярна най-вече в лечението на женско безплодие. Смята се, че помага и при бяло течение и менструални болки.

Наименованието на салвията (Salvia officinalis) идва от латинската дума salveo, което означава „да бъдеш добре и да се чувстваш добре“. У нас е позната под имената градински чай, рожково биле, божигробски босилек.

Днес не е толкова популярна, но е една от най-лесните за гледане билки по нашите географски ширини. Тя е малък храст със сивкави листа, дървенисти стъбла и лилави цветове (най-популярната салвия).

Ако си насадите салвия в градината или на балкона определено тя ще внесе много цвят и аромат. Може да я насадите като част от алпинеуми, като цветен бордюр или като самостоятелна цветна туфа. У нас по-често се отглежда именно за украса. Но е хубаво да знаете, че цветето, което краси градината или балкона може да бъде ароматна билка или вкусна подправка. Предпочита слънчеви места и песъчлива почва. Това я прави лесна за отглеждане.
Салвията цъфти през юни и юли.

Най-популярните видове са:
Purpurascens – най-силният градински чай;
Tricolor – листата са обагрени в бяло, зелено и жълто;
Berggarten – с доста по-големи листа от другите видове;
Lavandulaefolia – с най-малките листа.
Salvia divinorum – съдържа психоактивно вещество. Може да се сравни с ЛСД и псилоцибиновите гъби. Приема се чрез дъвчене, пушене или като тинктура. Силата зависи от концентрацията. Определено има доста интересно въздействие от неконтролируем смях, видения, разпад на реалността, силен ужас и други. Описани са доста интересни преживявания. Моля, не опитвайте!
Icterina – листата са оцветени в жълто и синьо;
Alba – характерното за този вид е, че цъфти с бели цветове,

Листата на салвията са богати на флавоноиди, смоли, дъбилни вещества и благодарение на това се използва за лечение на различни болести.
Салвията се използва като противовъзпалително и кръвоспиращо средство, както и за подобряване на паметта.
Облекчава колит, язва, метеоризъм, подобряване на храносмилането и други проблеми на храносмилателния тракт.
Отварата от салвия е добра за маски против косопад.
Използва се за намаляване на потоотделянето.
За лечение на възпаления на жлъчния мехур и черния дроб.
Чай от салвия се използва и срещу различни проблеми на дихателните пътища, например при фарингит, ларингит, ангина и други.

Отвара от салвия се използва и при лечение на изгаряния, ухапвания от насекоми, кожни заболявания.
Действа добре и при главоболие, безсъние, умора и депресия.
Като съставка за различни мазила се използва за облекчаване на болките при травми и артрит.

 

Свързани статии

Не се препоръчва употребата й при бременност и кърмене.

През юни-юли е добре да направите първото рязане на салвията. Отрязвате две-трети от клончетата и ги сушите, така, както сушите всяка друга билка. На мястото на отрязаното ще избуят нови листа.

Може да използвате билката и в суров и в сушен вид. Чай от салвия може да пиете ежедневно като профилактика. Може да имате едно на ум, че някои видове салвия, като например Salvia divinorum, както споменахме по-горе е силен халюциноген. Не знам обаче да е популярен у нас.

Салвията има силен аромат и се използва като подправка в кулинарията.
Може да овкусявате с нея картофи, риба, пиле. Идеална е за поръсване на пици, салати, супи и яхнии.
Може да експериментирате с каквото ви хрумне и сами да прецените в какви ястия ви допада най-много. Ако я гледате като цвете в саксията или в градината това е лесно. Винаги имате под ръка няколко листа. Както ви казах основният и най-популярният в България вид е напълно безопасен за здравето.
Консумацията й може само да ви помогне.

Ако имате храстче салвия у дома, винаги може да имате полезен букет за приятелките, когато се отбивате да пиете чай или лимонада в неделя след обед.

Коментирай