Здраве и красота

Да премахнем пърхота с помощта на аюрведа

Използвайте отвара от мелия

18.07.2013г. / 11 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Пърхотът е неприятен проблем, който понякога може да продължи по-дълго, отколкото предполагаме. Неговата поява може да бъде предизвикана от стрес, неподходяща козметика, сух скалп и други.

Но с помощта на аюрведа, можем да облекчим симптомите на този кожен проблем и да предотвратим повторната му поява. Запишете си какво е необходимо, за да подобрите състоянието на скалпа.

Свързани статии
  • Използвайте отвара от мелия, (нийм)

Това е бързо растящо дърво, което се среща в Индия, Мианмар, Бангладеш, Шри Ланка, Малайзия. Листата на това растение имат противогъбични и антибактериални свойства, което го прави ефективно при лечението на пърхот. Сварете няколко листа в 500 мл вода и след като изстине отварата, изплакнете косата си. Тази процедура прилагайте след всяко измиване на косата.

  • Масаж на скалпа с кокосово масло

Правете масаж на скалпа два или три пъти седмично. Необходимо е предварително леко да затоплите кокосовото масло, но не бива да е горещо, а приятно на усещане. То действа подхранващо. Масажирайте няколко минути и оставете да подейства за половин час. След това измийте косата с шампоан.

  • Направете маска със синапено масло

В купичка сложете една чаша кисело мляко. Към него добавете една чаена лъжица синапено масло и няколко капки сок от лимон. Нанесете получената маска върху скалпа и оставете да действа около час. След това измийте косата с подходящ шампоан.

  • Направете паста от семена на сминдух

В буркан сложете 4 супени лъжици семена от сминдух и ги залейте с вода. Оставете ги да покълнат за няколко часа. След това ги пасирайте и с получената паста намажете скалпа. Това не само ще помогне при проблеми с пърхота, но и ще намали косопада.

Ако проблемът със скалпа се задълбочи, добре е да се обърнете за съвет към дерматолог.

Коментирай