Здраве и красота

Как да подобрим концентрацията и паметта

Пийте повече мляко

23.07.2013г. / 12 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

На всеки от нас се е случвало да забрави името на човек, с когото току-що се е запознал. Това е съвсем нормално. Добрата памет изисква редовни тренировки. За да бъдем винаги паметливи е добре да спазваме някои правила и техники.

Свързани статии

Научете нещо ново вечер преди да заспите. Това може да са няколко нови думи от езиковия курс, който посещавате или стих. Според учени това е най-добрият начин да заздравите и подсилите паметта.

Пийте повече мляко. Изследване направено сред 972 души показва, че консумацията само на една чаша прясно мляко на ден ( както и на останалите продукти, които съдържат мляко) може да увеличи силата на мозъка. Резултатите от изследването са били публикувани в International Dairy Journal. Възрастните, които консумират млечни продукти пет пъти седмично показват по-добри резултати на тестовете за запомняне.

Пийте зелен чай. Редовното пиене на чай подобрява паметта и може да предотврати заболяване като болестта на Алцхаймер. Зеленият чай е богат на съставки, които предпазват от дегенеративни заболявания.

Намалете консумацията на алкохол. Освен че ще имате неспокоен сън, алкохолът ще се отрази и върху концентрацията и паметта.

Бъдете физически активни. Вие избирате как да се раздвижите след дългия работен ден или сутрин за добър старт. Крос, плуване, фитнес. Няколко изследвания показват, че извършването на аеробни движения подобряват познавателната функция и са ефективни за повишаване на паметта. Физическата активност насърчава растежа на нови мозъчни клетки в хипокампуса – област от мозъка, важна за паметта и ученето.

Когато искате да запомните нещо, просто го повтаряйте на глас.

Ако се затруднявате в запомнянето на дълги телефонни номера, просто си групирайте цифрите две по две.

Рисувайте

Рисуването също подобрява концентрацията, защото умът ни се фокусира върху това, което правим. Освен това дава свобода на фантазиите ни.

Играйте на всякакви социални игри. Редене на пъзел, скрабъл, табла, шах. Ако обичате математиката, решавайте математически задачи.

Обърнете се към природата

Проучване показва, че тези хора, които посещават често ботаническа градина показват с 20% по-добри резултати на тестове свързани с добрата памет, за разлика от останалите. Времето е чудесно за разходки из природата. А зимата може да посетите ботаническа градина или да гледате снимки и картини с пейзажи.

 

Коментирай