Здраве и красота

Д-р Кирил Моллов за избелването на зъбите и правилната орална хигиена

Интервю със стоматолога д-р Кирил Моллов за ползите на електрическа четка за зъби, избелването на зъби и други естетични въпроси

19.09.2013г. / 10 25ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Д-р Кирил Моллов е сред добре известните стоматолози у нас. В интервю за електронното списание Az-jenata.bg той разкрива какви са ползите на електрическата четка за зъби, мит ли е, че е вредно избелването на зъби и колко често можем да го правим? И още интересни и важни теми на фокус в Az-jenata.bg;

Д-р Моллов, каква е разликата между почистването на зъбите с електрическа четка за зъби и обикновена? Съществува ли някаква опасност за нараняване на зъбите с електрическа четка?

Разликата е съществена. Четката и пастата реално съдържат абразивни съставки. Правилното миене на зъбите с обикновена четка се състои в последователни въртеливи движения. Най-често хората не правят така, а извършват хоризонтални такива, като по този начин изтриват емайла (най-повърхностния слой на зъба) в най-уязвимия участък, а именно зъбната шийка. По този начин зъбите стават чувствителни, тъй като при изтриването на емайла се откриват дентинови каналчета, които реагират на различни физични и химични дразнители чрез болка(по този начин организмът ни казва, че нещо не е наред).

Практиката показва, че вредният навик за неправилното миене на зъбите реално много трудно може да се изкорени и едно съществено решение на този проблем предоставя електрическата четка за зъби. Електрическите четки помагат за осигуряването на висока ефикасност при миенето на зъбите. Тя свежда до минимум вероятността от нараняване на зъбите и венците. При използването й главата на четката се мести от зъб на зъб, като се задържа на всяка повърхност по няколко секунди, а четката сама върши цялата работа, при това с нужния натиск върху зъбите като при модели, които разполагат със сензор като електрическата четка за зъби Oral-B Triumph 5000 със Smartguide технология. Тези четки обикновено ни указват и правилното време за миене на зъбите със звуков сигнал. Клинично доказано е, че електрическата четка на Oral-B е с почистваща технология с вибриращи, въртеливи и пулсиращи движения, които почистват зъбите по-добре от обикновена механична четка, ще ви накара да ахнете от резултатите.

Ако избелваме зъбите си редовно с гел например, има ли опасност за зъбите, ако се мият с електрическа четка за зъби?

Избелването на зъби не е модерна процедура, още древните римляни са си избелвали зъбите с урея и козе мляко, а африкански племена и до ден днешен го правят, търкайки зъбите си със специален вид дърво. При избелването на зъби се използват различни видове окислителни молекули, най-често карбамид пероксид с различна концентрация. Окислителната молекула преминава през емайла и унищожава пигментацията в дентина, като по този начин избелва . Реално не оказва влияние върху структурата и здравината на зъбите, така че няма опасност за тях при миене с четка.

Подходящо ли е миенето на зъбите на децата с електрическа четка за зъби и от каква възраст може да се започне, специално при децата?

Разбира се, дори е по-забавно. Кое дете не обича играчките, още повече някоя, която издава звуци и гъделичка венците. С електрическа четка родителят може по-добре да почисти зъбите на детето си, тъй като в устата му няма достатъчно място за ефективни движения с нормална четка. Колкото по-рано се започне със създаването на хигиенни навици при децата, толкова по-добре, но разбира се след навършване на година, година и половина.

Кога трябва да се проведе първият стоматологичен преглед на детето?

Свързани статии

Децата имат асоциативен начин на мислене, а не логически, като при възрастните. Затова всички те обичат да ходят в детски клубчета, тъй като там са натрупали положителни емоции. За да се получи същото и в кабинета на зъболекаря, децата трябва да се водят колкото се може по-често, за да могат да свикнат с обстановката. Първоначално само за запознанство и игра, а при по-късни посещения, когато вече е спечелено доверието на детето и то разбере, че няма нищо страшно, може да се извърши и преглед, дори и да се оправи някое зъбче (естествено пред огледалото и с „магическата“ лампа). При всяко посещение детето трябва да се мотивира към по-добра устна хигиена и да се поощрява от зъболекаря с дребни подаръчета.

Колко често може да се избелват зъбите – в домашни условия и при зъболекар?

Няма ограничение в честотата, стига да няма чувствителност на зъбите и да не се прехвърля разумността в степента на избелването. Като ориентир може да се използва белотата на очната ябълка. Когато зъбите се направят по-бели от нея всеки го забелязва, но не повече от един два нюанса.

Има ли вреди от избелването на зъбите?

Не са установени такива. Единственото противопоказание е бременността и то по-скоро с чисто превантивна цел.

Коментирай