Здраве и красота

Домашни лекове за болно гърло

Гаргара с ябълков оцет

28.09.2013г. / 09 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Болките в гърлото, хремата и чувството за отпадналост са най-честите симптоми, съпровождащи настинките. За да се предпазите от тях трябва да приемате много витамини, да хапвате повече плодове и зеленчуци и да спортувате.

Но понякога и тези здравословни стъпки не могат да им попречат. Има няколко домашни лекове, които могат да ви помогнат да намалите болките във възпаленото гърло.

Смесете една супена лъжица мед със сок от лимон и малко лют пипер. Взимайте по една лъжица от тази смес няколко пъти на ден.

Гаргара с ябълков оцет

Ябълковият оцет се използва от години за облекчаване на болното гърло, защото има антибактериални свойства (бани с оцет например помагат при гъбички на краката). В половин чаша вода със стайна температура разтворете две супени лъжици оцет. Правете тази гаргара по няколко пъти на ден.

Гаргара със солена вода

Солената вода облекчава запушения нос, а също така помага и при болно гърло.

Свързани статии

Чесън

Чесънът е природно лекарство, което има антибактериални и антисептични свойства. Лекува и намалява възпалението в гърлото. Хапвайте от него с храната.

Корен от бяла ружа

Това е едно от най-добрите лекарства за болно гърло, кашлица и простуда. Направете си чай от корените на растението, добавете мед. Пийте от него по няколко пъти на ден. Не се препоръчва на бременни и кърмачки.

Хлъзгав бряст

Съдържа клей, който покрива гърлото, облекчавайки болките и намалявайки възпалителните процеси. Може да го приемате като чай, да си правите гаргара или да смучете бонбони с тази билка. Лекува дихателни проблеми и ларингит.

Сминдух

Гаргарите със сминдух действат бързо при болно гърло. Правете ги по няколко пъти на ден.

Куркума

Куркумата има силни антисептични свойства. В чаша мляко, която е леко топла, сложете една лъжичка от нея и малко черен пипер. Изпийте я бавно.

Канела

Сварете чаена лъжичка канела с една щипка черен пипер в около 200 мл вода. Варете 5 минути и прецедете. Добавете мед и изчакайте да изстине малко. Тази хладка напитка трябва да пиете по два пъти дневно.

Коментирай
Свободно време