Здраве и красота

Чай от ройбос ускорява метаболизма

Помага при акне и се грижи за здравето на сърцето

03.10.2013г. / 11 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Обичате ли чай? Сезонът предразполага да си направите чаша ароматен чай и да се наслаждавате на приятния му вкус. Билков, плодов, бял или зелен чай, всеки приготвя топла чаша от напитката според предпочитанията си.

Всяка билка, която запарвате, съдържа ценни витамини и елементи, които се грижат за вашето здраве. Чай с интересно име и незаменими ползи е ройбос. Направен е от растение, което вирее в Южна Африка.

Името му също означава червен храст, затова някои го наричат червен чай. Когато си закупите чай ройбос ще ви направи впечатление, че той не представлява сухи листа като повечето чайове. Неговите листа наподобяват малки иглички. Чаят се характеризира с естествена сладост.

Изключително полезен е за здравето и все повече хора започват да се доверяват на неговите добри качества.

Ето за какво е полезен:

Прави кожата по-здрава и красива

Чаят от ройбос има свойства да забавя процеса на стареене и да възвръща блясъка на кожата. Освен това има доказани ползи при редица кожни заболявания като акне, екзема и псориазис. Освен приеман под формата на чай, прилаган върху засегнатите участъци успокоява и лекува кожата.

Предпазва сърцето от сърдечносъдови заболявания

Намалява кръвното налягане и може да предотврати евентуална сърдечна недостатъчност. Чаят от ройбос може да намали негативното влияние на ангиотензина – конвертиращият ензим L, който причинява редица сърдечносъдови заболявания.

Консумирането на ройбос може да бъде превантивна мярка срещу рака

Редовната консумация на чая може да намали увреждането на здравите клетки и ДНК.

Свързани статии

Съдържа ценни минерали, важни за здравето

Ройбос е богат на магнезий, калций, манган, цинк и желязо. Магнезият е важен за функциите на нервната система. Калцият и манганът се грижат за здрави кости и зъби. А цинкът помага за подобряването на обмяната на веществата. Желязото от своя страна може да предотврати евентуална анемия (при дефицит на желязо).

Грижи се за здравето на черния дроб

Ройбос може да противодейства на увеличаването на фиброзните тъкани в черния дроб. Редовната консумация на чая помага и при респираторни проблеми. Засилва имунната система.

Ройбос е мощен антиоксидант

Съдържа големи количества флавоноиди, които действат като мощни антиоксиданти. Това помага за борбата със свободните радикали, а също така има и противовъзпалително действие.

Чаят не съдържа кофеин, което го прави подходящ и за деца. Бременни жени и кърмачки е добре да го избягват.

Коментирай