Здраве и красота

Антибиотици – какво трябва да знаем за страничните ефекти?

И кога не бива да ги взимаме

22.11.2013г. / 15 10ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Надали има човек, който с охота да признае, че обича да гълта лекарства. Разбира се, изключваме хората с медикаментозни зависимости, те са обект на друга тема.

Отново е късна есен, започва сезонът на грипа и настинките. Онези от вас, които нямат търпение да преборят вируса, оставяйки имунната система да си свърши работата и прибягват моментално към антибиотиците, трябва да имат едно наум за страничните ефекти, които неминуемо придружават описанието на всеки медикамент.

Най-често срещаните странични ефекти от употребата на антибиотици са гадене, повръщане, стомашни болки. В по-редки случаи могат да се появят алергични реакции към някои препарати. Бъдете особено внимателни, тъй като продължителната употреба на антибиотици нарушава чревната флора, което от своя страна може да доведе до повишаване нивата на болестотворните бактерии.

Всички антибиотични препарати са клинично тествани преди да бъдат пуснати в употреба, но трябва да се има предвид, че по-новите медикаменти на пазара не са толкова добре изследвани, що се отнася до страничните ефекти. Причината е в индивидуалността на всеки пациент и реакцията на организма към медикамента, за чието отчитане се изисква технологично време.

Особено внимание трябва да се обърне при някои състояния, причинени вследствие употребата на антибиотици. Тези състояния изискват медицинска намеса:

  • Обезводняване и стомашни спазми;
  • Алергични реакции – петна по кожата, подуване на устните или лицето, езика, гадене, задушаване;
  • Вагинален сърбеж или бяло течение;
  • Многократно повръщане;
  • Бели налепи по езика.

Антибиотиците обикновено имат силно въздействие върху други медикаменти, затова внимателно трябва да се обмисли комбинирания прием на лекарства от различни групи.

Важно е да помним също, че спирането на приема на антибиотика преди предписаното време е предпоставка за повторното размножаване на бактерията и задълбочаване на симптомите.

От особено значение е изборът на подходящия антибиотик. Често срещан феномен е появата на резистентност на бактериите към някои антибактериални медикаменти. Поради бързите темпове на приспособяване на бактериите към променящата се среда е важен подборът на адекватен препарат.

Неслучайно антибиотиците са от групата медикаменти, които се взимат само по лекарско предписание. Бъдете внимателни и следвайте инструкциите на вашия лекар.

Специалистите съветват паралелно с антибиотиците да се приемат и пробиотични добавки, които да поддържат баланса на чревната флора.

Автор: Илияна Николова

Коментирай