Здраве и красота

От кои напитки не бива да лишавате тялото си?

Вода и мляко

13.12.2013г. / 10 35ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

През целия ден, за да се освежите, или с приема на храна, вие приемате различни видове напитки. Някои са ви по-любими, а други забравяте да консумирате. Има няколко полезни напитки за вашето здраве, от които не бива да лишавате организма си. Вижте кои са.

Вода

Водата трябва да е основната ви напитка за деня. В случай, че почувствате умора, главоболие, тези симптоми могат да подсказват за дехидратация на организма ви. Изследване публикувано в The Journal of Nutrition съобщава, че дехидратацията би могла да доведе до нарушения в концентрацията, главоболие, липса на настроение.

Учените смятат, че определени неврони могат да откриват дехидратация и да изпращат импулси към други зони на мозъка, регулиращи настроението и познавателните функции. Когато спазвате диета или имате проблеми със задържане на течности, също е необходимо да направите водата вашата любима напитка.

Изпиването на чаша вода преди хранене ще ви помогне да намалите порциите. От друга страна, за да изхвърлите ненужните течности от тялото, вие се нуждаете от много вода. Когато тренирате също е важно да пиете вода и не само, защото се потите. Водата по време на тренировка помага на тялото да се рехидратира. Водата осигурява по-добра работа на ставите и мускулите.

Чай

Когато искате да намалите консумацията на кафе, черният и зеленият чай са чудесни заместители. Имат много ползи за здравето и съдържат в пъти по-малко кофеин от кафето. При стомашни проблеми в традиционната китайска медицина чаят се използва за облекчаването на стомашните киселини и подобряване на храносмилането. Чаят има детоксикиращи свойства, а когато е комбиниран с джинджифил помага и при настинки, освен при коремни болки.

Пресен натурален сок

Пресните сокове съдържат голямо количество витамини и минерали. Сокът от сини сливи е богат на витамин С, калций и желязо. Съдържа големи количества неразтворими фибри и това го прави подходяща напитка при запек. Пресните плодови сокове помагат да регулирате метаболизма и да засилите имунната система.

Когато имате инфекции на пикочните пътища Пресният сок от червена боровинка бързо ще помогне за прочистването им. Когато консумирате по-мазни храни, пийте пресен натурален сок от портокал с лимон. Свойствата на цитрусовите плодове могат да помогнат за предотвратяване на натрупването на мазнини в кръвоносните съдове, а също така и да улеснят храносмилането.

Кафе

Кафето е богато на хром, магнезий, а те са важни за отделянето на необходимото количество инсулин, хормон, контролиращ нивата на кръвната захар. Проучване установи, че жените, които пият до 4 чаши на ден кафе са по-малко застрашени от рак на ендометриума.

Свързани статии

Мляко

Млякото е необходимо на организма за поддържането на здрави кости и зъби. Специалисти откриха, че то носи ползи и при изгарянето на мазнини. В направеното от тях изследване участниците в тестовете, които са били на диетичен режим, е трябвало да консумират по 3 порции млечни продукти на ден. В резултат на консумацията на мляко, те намалили значително телесните си мазнини в сравнение с тези, които консумирали по-малко млечни продукти.

Смути

Освежаващата течна храна е идеално решение за всички, които искат да поддържат здравословно тегло и да се освежат. Направете вашето идеално смути от плодове, зеленчуци, мляко, семена от лен и други.

Коментирай