Здраве и красота

Защо тичането е най-добрият начин да отслабнем?

4 причини да изберете джогинга пред скучните упражнения

16.12.2013г. / 13 40ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Мнозина от вас сигурно знаят колко тежка и неравностойна е борбата с излишните килограми. Пробвали сте какви ли не упражнения, всякакви диети, но резултатът е малък и идва много бавно. Ако не сте опитвали с тичане, сега е моментът да го направите! Колкото и многобройни видове упражнения за отслабване да има, джогингът си остава най-доброто средство за справяне с теглото. Ето 4 причини в подкрепа на това твърдение:

Тичането е много подходящо за регулиране на теглото, защото при този вид физическа активност се изразходва по-голямо количество енергия в сравнение с упражненията с ниска интензивност. Изследванията показват, че при тичане в дългосрочен план изгарянето на калории е с до 90% повече от това при ходене. Причината е, че продължителното бягане кара мускулите да изгарят калории дори след прекратяване на активността. Сравнителен анализ показва, че при тичане и ходене на еднакво разстояние ефективността е в полза на бягането.

Тичането е ефективно от гледна точка на времето. Повечето хора могат да пробягат по-голямо разстояние при предварително зададено време. Ако сте си определили за тичане час и половина при равномерно темпо, ще започнете също така регулярно да губите тегло. Това е по-ефективен метод за разлика от ходенето на същото разстояние, тъй като изразходването на енергията е много по-интензивно.

Свързани статии

За тези, които предпочитат кратките, но особено ускорени тренировки – имайте предвид, че при тях изразходването на калории на минута също е особено активно, но в дългосрочен план общата загуба на тегло няма да е същата, както при продължителната тренировка. Причината е, че при продължителния джогинг дълго след спиране на тренировката мускулите ви изразходват енергия.

Друга положителна страна на тичането е, че не е нужно да купувате скъпо оборудване, за да тренирате. Необходими са ви само чифт маратонки. Можете да тичате сами в парка или с компания, можете да го правите когато на вас ви е удобно, а не да се съобразявате с час и място (ако посещавате групови тренировки по аеробика, например). Дори работата ви да е свързана с множество пътувания и командировки, тичането е практика, която няма как да нарушите където и да сте, именно защото не е обвързана с точно определено място или оборудване.

Интензивното тичане може да ви накара да се почувствате особено приповдигнати. Причината е, че след уморителната тренировка в мозъка се отделят подобни на морфин вещества, наречени ендоканабиноиди, които подобно на ендорфините, са причината за внезапния прилив на еуфория и чувство на задоволство. Тези приятни усещания след тренировка ви карат да продължите да тичате, нали? Ако не сте опитвали – направете го! Ще се убедите, че тичането е полезен и приятен начин да поддържате добра форма.

Коментирай