Здраве и красота

Храни, които помагат при диария

Ябълково пюре

10.01.2014г. / 17 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Стомашното разстройство диария най-често настъпва по време на настинка, при консумирането на някои храни, след употреба на медикаменти, при настъпване на месечния цикъл и други. В тези моменти е много важен начинът на хранене. Трябва да се спазва определена диета, за да може проблемът по-бързо да отшуми. Има няколко полезни храни и напитки, които може да приемате по време на диария, защото имат запичащ и успокояващ червата ефект.

Банани

Едни от малкото плодове, които са подходящи при диария и имат запичащ ефект. Те са лесносмилаеми, което ги прави подходяща храна при разтроена храносмилателна система. Богати са на калий, който успешно може да замени загубените електролити по време на остра диария.

Съдържат и пектин, вид разтворими фибри, помагащи за правилната функция на червата. В бананите се съдържа и инулин. Инулинът е пробиотик и е важен за полезните бактерии в чревната система, наричани още пробиотици.

Ябълково пюре

Също като бананите, ябълките са богати на фибри. В суров вид те биха предизвикали чревни спазми и по-бавно отшумяване на диарията. Затова е добре да премахнете обелките им и да ги сварите леко, след което да ги направите на фино пюре.

Кисело мляко

По време на стомашно-чревни разстройства се препоръчва да се избягва консумацията на млечни продукти, освен сирене към препечената филия хляб. Киселото мляко е другото изключение, което може да ви помогне. То е важен пробиотик, който се грижи за чревния баланс и за правилното функциониране на чревната система. Консумирайте натурално кисело мляко без добавки на плодове и захари в него.

Пилешко месо

Пилешкото месо е лесносмилаема храна, която доставя важни хранителни елементи на организма по време на диария. Добре е да го приготвяте сварено или в краен случай печено, но без да му се добавят мазнини и подправки.

Бял ориз и картофи

Полезни храни, които бързо ще помогнат за намаляването на дискомфорта по време на диария. Те са с ниско съдържание на фибри, но с по-високо съдържание на нишесте и са лесносмилаеми от червата. Може да ги консумирате в чист вид без да добавяте прясно мляко, масло или друг вид мазнини, които могат допълнително да предизвикат дразнение на червата и това да доведе до спазми.

Свързани статии

Боровинки

Те помагат не само при цистит и проблеми на пикочните пътища. В Швеция сушените боровинки са широко използвани при диария. Препоръчва се да се дъвчат сушени или да се приготвят във формата на топъл чай. Те съдържат танини, които действат запичащо, а също така намаляват и възпалителните процеси. Действат антибактериално и са богати на пектин и антиоксиданти.

Препечен хляб и обикновени бисквити

При диария е добре да избягвате хлябове и бисквити с цели зърна. Преминете на продукти с преработена пшеница. В тях се съдържат и малки количества натрий, който също ще бъде от полза за възстановяването на електролитния баланс по време на диария.

Сред полезните напитки, които помагат при диария са билковите чайове от мента, лайка и джоджен, които действат успокояващо и намаляват газовете в червата.

Коментирай
2 rate up comment 2 rate down comment
ЯБЪЛКИ ??? ( преди 3 години )
Вие нормални ли сте??? Ябълки при разстройство???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар