Здраве и красота

Правилно ли приемаме антибиотици?

12.04.2006г. / 12 10ч.
Аз жената
Правилно ли приемаме антибиотици?

Глобално изследване, в което участвали 4500 човека от 11 страни, приемащи в последните 12 месеца антибиотици, показа, че повечето нямат нужната медицинска култура да се лекуват с тези препарати. Според Международната здравна организация голяма част от хората, които са приемали неправилно медикаментите, са развили резистентност. Половината респонденти погрешно смятат, че не е нужно да се спазва стриктно режимът на прием, което играе роля за неблагоприятния изход на лечението.

Какво трябва да знаем за антибиотиците?

Антибиотиците са лекарства с антимикробно (антибактериално) действие, произвеждани от гъби, бактерии и други организми, чрез които се лекуват редица тежки инфекции, които са били истински бич в миналото. Открити през четиридесетте години на миналия век, те се приемат под различни форми – таблетки, капсули, флакони, кремове, пудри, ампули и др. Познат като “лекарството чудо” – пеницилинът е най-популярният антибиотик.

Преценката кой антибиотик е подходящ за конкретното заболяване, се прави от лекуващия лекар. Най-често се избира този лекарствен препарат, който се натрупва или минава през “болното място”.

Трябва да знаете, че антибиотиците не се прилагат за лечение на вирусни инфекции както и за лечение на симптоми като температура, хрема и кашлица. Те действат само на бактериите, а грипът е вирусна инфекция.

При бактериална инфекция се прави антибиограма, чрез която се установява точно кои антибиотици са най-подходящи в борбата с бактериите.

Ако състоянието на болния се подобри по време на приема на лекарствата, те не бива да се спират. Също така и ако се появи повръщане, диария, обриви както и на други необичайни странични явления, болният трябва веднага да се консултира с лекар, без да спира препарата.

В такива случаи се прави микробиологично изследване (кожна алергична проба), чрез което може да се установи дали сте алергичен към лекарството. Ако резултатът е положителен, приемът на антибиотик ще ви навреди в пъти повече. Най-често алергията се изявява при повторно назначаване на даден антибиотик.

Задължително четете листовките в опаковката на препарата. Ако успоредно с антибиотика се лекувате с други лекарства и те си взаимодействат, има опасност от усложнения, като например увреждане на черния дроб. От друга страна, това може да намали силата на лекарствения препарат. Например ако приемате хлорамфеникол или тетрациклини и пиете противозачатъчни, последните ще се неутрализират.

Коментирай