Здраве и красота

6 основни грешки, които увреждат косата

Горенето, честото измиване и нередовното подстригване

21.01.2014г. / 11 00ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Ако си мечтаете да имате лъскава, блестяща и красива коса, вероятно сте се опитвали да правите какво ли не, за да постигнете мечтата си. Но замисляли ли сте се какви грешки допускате? Ако не сте, ето някои от най-често срещаните!

Не се решите преди измиване

Това е много пагубно за косъма. Косата е най-крехка, когато е мокра, затова недейте да я решите в банята, а преди да я намокрите. Ресането на мокра коса предизвиква повече заплитане. Ако все пак искате да я разрешите под душа, сложете балсам. Използвайте рядък гребен.

Решите само краищата

Има много причини за накъсване на косъма. Ресането не е единствената, затова не го избягвайте, защото от него има и много ползи. Масажирането на скалпа раздвижва кръвообращението и стимулира растежа. Така че забравете за ресането само на краищата – от него няма особена полза.

Прекомерно миене

Ежедневното миене не се отразява добре на повечето типове кожа на главата. Многото съставки в козметичните продукти изсушават скалпа и косата започва да става безжизнена и губи блясъка си, независимо колко добри и скъпи са балсамите и шампоаните ви. Препоръчително е балсамът да се ползва през ден.

Свързани статии

Интензивно бърсане с кърпа за коса

Силното разтриване на мократа коса вреди на горния слой на кожата на главата, което би могло да доведе до начупване, изсушаване на косъма и загуба на блясък. Подсушавайте внимателно с върха на пръстите си с помощта на кърпа, а най-добре е да я оставите да се изцеди от само себе си.

Използване на нагорещена преса или маша върху мокра коса

Груба грешка! Не бъркайте машата със сешоара – тя няма да изсуши косата ви. Даже и сешоарът не е препоръчително да бъде използван ежедневно, но все пак е по-щадящ вариант. Косата трябва да бъде напълно суха, преди да я изправите или накъдрите.

Мислите си, че можете да оправите цъфналите краища с продукти

Невъзможно е. След като косата е цъфнала, нищо не е в състояние да я оправи, освен ножицата. Ако прекалявате със сушенето, къдренето, изправянето и всички тези екстремни за косъма процедури, е добре да посещавате често фризьора си. Видимо цъфналите краища правят косата да изглежда слаба, рядка и увехнала, а това няма да повлияе добре на красотата ви!

Коментирай
Свободно време