Здраве и красота

Различните видове мляко и ползата им за здравето

Богати са на витамини и минерали

27.01.2014г. / 08 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Млякото е една от най-важните храни, които е добре да се консумират често. Богато е на витамини и минерали. Спомага за здравината на костите, зъбите и засилва защитните функции на организма. Магазините предлагат различни видове мляко, като всеки вид носи много ползи за здравето. Ето някои от тях.

Краве мляко

Известен фактът, че кравето мляко е едно от най-добрите и силно препоръчвани млека. Консумирането на краве мляко повишава костната плътност и е полезно както за възрастните, така и за децата.

Соево мляко

Соевото мляко не съдържа животински мазнини, въпреки това то се нарежда на второ място по полезни качества след кравето мляко. Соята е богата на протеини и фибри, които са важни за редица процеси в организма. Специалистите дори го препоръчват на пациенти болни от рак, тъй като се смята, че соевото мляко може да унищожи голяма част от раковите клетки.

Свързани статии

Бадемово мляко

Бадемовото мляко е добър източник на магнезий и неговата консумация се препоръчва за увеличаване на костната плътност, а също така и за подобряване на имунната система.

Оризово мляко

Оризовото мляко е използвано от векове не само за постигане на добро здраве, но и в грижите за красиви кожа и коса. Освен това оризовото мляко може да помогне за по-бързото сваляне на излишни килограми. Ето защо то често се препоръчва на тези, които спазват диетичен хранителен режим.

Кокосово мляко

Кремообразно, изключително ароматно и приятно на вкус, кокосовото мляко е здравословен заместител на кравето мляко за тези хора, които имат непоносимост към лактоза или са алергични към всякакви животински млека.

Мляко от кашу

Четвърт чаша кашу доставя почти 38 процент от препоръчителния дневен прием на елемента мед. Млякото от кашу е добро за развитието на костната система и съединителната тъкан.

Конопено мляко

За тези, които са алергични към ядки, конопеното мляко е подходящ заместител. То ще засили функциите на имунната система, тъй като съдържа големи количества омега мастни киселини.

Биволско мляко

Гъсто и кремообразно мляко, изключително богато на вкус. Въпреки плътността си, биволското мляко няма негативно влияние върху нивата на холестерола. Богато е на протеини, калций, желязо и фосфор, които ще ви накарат да се чувствате и да бъдете по-здрави.

Козе мляко

Козето мляко е една от най-добрите алтернативи на кравето мляко. Ползите за човешкото здраве от мляко, добито от кози са в пъти повече, отколкото на кравето. То помага за предотвратяване на болестта на Алцхаймер, тъй като съдържа много повече калций от кравето мляко.

Коментирай