Здраве и красота

Грижа за чувствителните зъби в няколко стъпки

Правете гаргара с топла вода

01.02.2014г. / 13 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

За хората с чувствителни зъби миенето, почистването с дентален конец и яденето на определени храни и напитки често е свързано с остра временна болка на един или повече зъби. Чувствителността на зъбите най-често е в следствие на износването на зъбния емайл.

Друг път може да е страничен ефект от стоматологична процедура като избелване на зъби например. Чувствителните зъби изискват специални грижи и ако следвате тези съвети, значително ще облекчите неразположението.

Добрата устна хигиена е част от грижата за чувствителните зъби. Това означава, че трябва да си миете зъбите 2 или 3 пъти дневно с четка и паста за зъби. Да четкате езика, тъй като там се събират най-много микроби в устната кухина.

Използвайте четки за зъби, които са с по-меки косъмчета. На всяка опаковка за четка за зъби е изписана твърдостта на косъмчетата й. Изберете такава, която е с по-меки косми. Това ще направи миенето на зъбите по-малко болезнено. Четките с твърди косъмчета увеличават чувствителността на зъбите, миенето е болезнено и кратко и това може да влоши оралната ви хигиена. Също така избягвайте енергичното четкане на зъбите.

Използвайте медицинска паста за зъби, която да е обогатена с флуор. Към нея може да добавите и вода за изплакване на уста също обогатена с флуор. Флуорът ще спомогне за укрепването на зъбния емайл и това значително ще намали чувствителността на зъбите.

Някои стоматолози предлагат терапия специална за чувствителните зъби, третирайки зъбните каналчета, наречени тубули. Процедурата отнема няколко минути, а след това чувствителността на зъбите ви ще бъде намалена неколкократно. В случай че чувствителността на зъбите ви се дължи на отдръпване на венеца от зъба, незабавно трябва да се консултирате със зъболекар.

Свързани статии

Няма как да спрете да консумирате любимите си храни, между които са киселите, сладките, сиропираните, солените, студените като сладолед например и т. н. Важно е след тяхната консумация да почистите зъбите си с четка и паста или в краен случай да изплакнете добре устата си с вода. Това ще помогне за отмиването на частиците, залепнали по зъбите, които оказват влияние на зъбния ви емайл.

Правете гаргари с топла вода (но не и гореща)

След хранене изплаквайте устата си с топла вода. Това ще ви помогне да намалите чувствителността на зъбите в дългосрочен план и няма да усещате сковаваща болка при консумацията на студени храни и напитки.

Коментирай