Здраве и красота

5 начина да се предпазим от камъни в бъбреците

Пийте много вода

18.02.2014г. / 17 20ч.
Илияна Николова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Онези, които са имали камъни в бъбреците, знаят колко тежка и мъчителна е болката, как преминава на вълни и пробожда тялото, докато камъкът премине по пикочните пътища, ако изобщо успее да премине.

За много от хората с подобен проблем повторната поява на камък или камъни е много вероятна. Бъбречните камъни се образуват в следствие на натрупване на някои химикали в кръвта, които са достатъчно концентрирани, за да се получат кристали. Тези кристали се разрастват до образуването на камъни, които освен болки, могат да предизвикат и тежки състояния, запушвания на потока на урината и отравяния на кръвта.

Ако сте от хората с подобни проблеми, добре е да знаете, че съществуват някои практики, които биха ви помогнали да предотвратите повторното образуване на бъбречни камъни.

Пийте много вода

Питейната вода разрежда веществата в урината, които водят до появата на струпвания. Стремете се да приемате повече течности, ако имате този проблем. Препоръчително е да отделите приблизително 2л урина на ден, за което трябва да изпиете около 2,5л течности.

Калций

Важно е да си набавяте необходимото количество калций. Ако ви е нужно взимайте го като добавка. Твърде ниските нива на калций в организма могат да предизвикат оксалатни нива, които спомагат за образуването на кристали в бъбреците. Препоръчителната дневна доза калций е 1 мг, заедно с витамин D, който помага за по-добрата му абсорбция.

Свързани статии

Намалете натрия

Освен вреден за хипертониците, натрият в големи количества влияе зле върху работата на бъбреците. Затова е препоръчителна диета с ниско съдържание на натрий (сол), с което ще намалите и сърдечносъдовия риск. Препоръчителната дневна доза натрий е около 2300 мг. Ако вече сте имали проблем с камъни в бъбреците, редуцирайте тази доза на 1500 мг.

Ограничете животинските протеини

Яденето на прекалено много храни от животински произход може да доведе до увеличаване на риска от бъбречно-каменна болест или повторна поява на камъни. Твърде високите нива на протеин в кръвта са предпоставка за бъбречно-каменна болест. Препоръчва се повишено внимание при консумация на червено месо, птиче месо, яйца, морски дарове – всички те повишават нивото на пикочна киселина в кръвта и намаляване на цитрата, който спомага за предотвратяване образуването на камъни.

Избягване на храни, образуващи камъни

Цвекло, шоколад, спанак, ревен, чай, повечето ядки (богати на оксалати), газирани напитки (богати на фосфати) – всички те са предпоставка за образуване на бъбречни кристали.

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
Силвия ( преди 10 години )
Фотосинтезата ти е разрешена, ако си платиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
Дънов ( преди 10 години )
А фотосинтезата позволена ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 1 rate down comment
pepi ( преди 10 години )