Здраве и красота

Най-подходящите зеленчуци за отслабване

Нискокалорични храни с висока хранителна стойност

18.03.2014г. / 14 41ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

За да успеете да отслабнете, едно от най-сигурните правила е да консумирате нискокалорични храни с висока хранителна стойност и да се упражнявате редовно. Най-простото правило! Зеленчуците са широко включвани в множество диетични режими за отслабване. Ето кои са най-подходящите за тази цел:

Краставица

Краставиците обикновено се консумират в салати, но са много полезни и самостоятелно. Когато изпитате чувство на глад – хапнете една сурова краставица! Тя е с високо съдържание на вода, което ще ви засити за известно време, и не съдържа никакви калории! Краставиците помагат за регулиране на телесната температура през горещите летни месеци.

Чушки

Любими на мнозина, сладките чушки са прекрасен зеленчук, който помага за метаболизиране на мазнините в организма и съдържат изключително малко калории. Особено богати на антиоксиданти, чушките намаляват възпаленията и топят мазнините на корема.

Зелен фасул

Той съдържа много витамини – А, С и К, фибри и манган, които са от голямо значение за редуцирането на теглото. Антиоксидантите в тях се борят със свободните радикали като по този начин тялото абсорбира по-добре фибрите и усвоява протеините от храната.

Спанак

Спанакът е суперхрана, която има множество хранителни ползи и много дълъг списък от вещества, полезни за здравето. От костите, през неврологичното здраве та чак до сърдечносъдовата система – спанакът е „докторът“ измежду зеленчуците, който лекува множество състояния. Много подходящ е за правилното изграждане на мускулатурата, затова го включете в менюто си – няма да сбъркате!

Свързани статии

Репички

Половин чаша репички съдържа 1000 мг фибри, което е от голяма важност за загубата на излишно тегло. Те помагат и за намаляването на лошия холестерол, което подобрява работата на сърцето и кръвоносните съдове.

Лук

Лукът съдържа веществото алицин, което способства за понижаване на кръвното налягане, холестерола и се бори с възпаленията. Лукът има и това предимство, че помага за намаляването на теглото.

Броколи

Броколите са добър източник на протеин и са полезни за здравината и структурата на мускулите. Стимулират метаболизма, помагат за отслабването и оставят усещане за ситост за по-дълго време.

Карфиол

Този зеленчук също съдържа алицин, подобно на лука, затова и полезните му действия са подобни. Освен това карфиолът е богат на калций, диетични фибри и протеини, които подобряват храносмилането и удължават усещането за ситост.

Патладжан

Той също е добър източник на фибри и забавя темпото на храносмилане, което благоприятства по-доброто усвояване на веществата. Предпазва от глад за дълго и е богат на полезни хранителни вещества.

Коментирай