Здраве и красота

Лененото семе е # 1 сред суперполезните храни!

Защо е добре да бъде включено в кухнята на всяко домакинство?

20.03.2014г. / 08 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Лененото семе е едно от чудотворните блага на природата. Невероятно богато е на омега-3 мастни киселини, които са в основата на съвременната борба на човечеството със сърдечносъдовите заболявания, високите нива на холестерол, метаболитен синдром и диабет тип 2. Да не говорим за полезното им действие срещу рака!

Една супена лъжица ленено семе съдържа около 1,8 грама растителни омега-3 мастни киселини! Истински рекордьор в съдържанието си на полезни вещества, лененото семе е горещо препоръчвано от мнозина лекари и специалисти като задължителна съставка в кухнята на всяко домакинство.

В лена се съдържат множество фитоестрогени, чиито антибактериални свойства са много полезни за здравето на организма, хормоналния баланс в тялото и силата на имунната система. В сравнение с други растителни храни, лененото семе съдържа до 800 пъти повече лигнани (растителни естрогени), което го прави един от първенците сред суперполезните храни.

Ползите за здравето от лененото семе


Борба с рака

Последните изследвания показват, че лененото семе има положителен ефект в борбата с рак на гърдата, рак на простатата и рак на дебелото черво. Растителните омега-3 мастни киселини, намиращи се в лененото семе, потискат растежа на туморните клетки. Линганите блокират ензимите, които участват в метаболизма на хормоните в тялото и пречат на растежа и разпространението на туморните клетки.

Свързани статии

Сърдечносъдови заболявания

Както е известно, омега-3 мастните киселини са ефективни при сърдечносъдов риск. Те намаляват опасността от остри състояния при хора в риск, намаляват лошия холестерол, прочистват плаките по съдовете, образувани от него и понижават кръвното налягане.

Омега-3 също така играят много важна роля при поддържането на естествения ритъм на сърцето, могат да бъдат полезни при лечение на аритмия и сърдечна недостатъчност.

Диабет

Линганите или фитоестрогените, намиращи се в лененото семе, имат благотворно действие върху нивата на кръвна захар, което спомага за по-лесното регулиране на глюкозата в кръвта при диабетици.

Възпаления

Лененото семе намалява възпаленията, дори повлиява много добре симптомите при болестта на Паркинсон и астма, като блокира освобождаването на някои възпалителни агенти в кръвта. Намаляването на възпалението също така предпазва съдовете от образуване на плаки и съответно запушване в по-късен етап.

Лененото семе не е магическа пръчка, с която да подобрите здравословното си състояние. Добра форма и здраво тяло се поддържат чрез комплекс от много компоненти, в основата на които са богатият хранителен режим и редовните физически тренировки.

Снимка: Wikimedia Commons

Коментирай