Здраве и красота

Палео диетата – здраве от древността

„Модерните заболявания, причинени от модерната храна“

20.03.2014г. / 10 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Палео диетата набира солидна популярност в последно време. Тя е известна като диетата на пещерните хора, или хората от палеолита, откъдето впрочем идва и името й. В каменната ера, когато зърнените храни и посевите все още не са били известни на хората, дневното меню се е състояло предимно от горски плодове, ядки, диви семена, яйца, месо, риба, диви некултивирани зеленчуци.


През последните 10 хиляди години нашите тела не са се адаптирали особено добре към драстичните промени в начина на живот и хранене, защото това е еволюционен процес, за който е необходимо много дълго време. Според поддръжниците на палео диетата именно оттам идват всички проблеми и заболявания на съвременните хора – от неправилното хранене с редица преработени и изкуствени храни.

Диабетът, сърдечносъдовите заболявания, затлъстяването, ракът – все фатални заболявания, които набират скорост след индустриалната революция, а в последните 50 години са добили заплашителни размери.

Преработената захар, зърнените храни, брашното и други съвременни храни са нови и непонятни за еволюционната нагласа на нашия организъм и той не е добре подготвен за нейното преработване. Според последователите на палео диетата, телата ни нямат природния ресурс да се справят с тези изкуствени хранителни вещества, които получават и обясняват този затворен кръг като „модерни заболявания, причинени от модерната храна“.

Какво можете да ядете, ако спазвате палео диетата?

Можете да ядете месо, пиле, риба, яйца, плодове, зеленчуци (особено кореноплодни, но определено не включвайте картофите, тъй като са култивирани), ядки, например. Орехите, кашуто, макадамията, бадемите са позволени, даже препоръчителни, тъй като са естествено растящи в природата и не се изисква специална култивация за отглеждането им.

Горските плодове – ягоди, боровинки, малини и т. н. са също много подходящи. Опитайте се да увеличите приема на кореноплодни зеленчуци – моркови, ряпа, пащърнак, репички, джинджифил. Палео привържениците са любители на животинските органи и дреболии – бъбреци, сърчица, черен дроб.

Какво не трябва да се яде?

  • Зърнени храни, включително хляб, тестени изделия, спагети, боб, зелен фасул, леща, фъстъци, грах, картофи, мляко и млечни продукти.

Как изглежда един типичен ден от палео диетата?

Сутрин

  • Яйца
  • Няколко плода по избор
  • Кисело мляко (за нестрогите последователи)
  • Кафе или чай

Обяд

  • Салата със зеленчуци от позволените
  • Месо по избор

Вечеря

  • Ядки или семена
  • Риба на скара или някакво месо
  • Салата от зелени листни зеленчуци
Свързани статии

Забележка: Тази диета е с ниско съдържание на въглехидрати и високо на протеини, тъй като всички въглехидрати ще идват от плодовете и зеленчуците, а разграждането им не води до застрашително повишаване нивата на глюкозата в кръвта. Животинските мазнини са задължителни, тъй като са важен източник на енергия.

Прави ли ни палео диетата по-здрави?

Тъй като палео диетата изключва преработените храни, неестествените храни и разчита главно на получаване на хранителни вещества само чрез природата, то тя определено е здравословна. Повечето хора, които преминават на този режим, в началото се чувстват изцедени. Това е така заради намаления прием на въглехидрати. Мазнините и протеините са главен източник на енергия. С времето желанието за сладкиши и готварска сол драстично намалява и в последствие изчезва.

Снимки: Photl; Stock Xchng

Коментирай