Здраве и красота

Страничните ефекти на водата с лимон

Честото уриниране и дехидратация

05.04.2014г. / 16 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Консумацията на чаша вода с пресен лимонов сок има своите ползи за здравето. Тя не само утолява жаждата и доставя на организма витамин С, но и освежава дъха. Но както знаем, дори и с най-полезните билки, напитки и т. н., трябва да се внимава да не се прекалява, защото могат да имат обратен ефект за здравето. Вижте защо трябва да внимавате с консумацията на вода с лимон.

Ерозиране на зъбния емайл

Честата консумация на кисели храни и напитки може сериозно да навреди на здравето на зъбите ви. Киселината в лимона или другите цитрусови плодове води до ерозия на зъбния емайл.

Това прави зъбите ви по-податливи към кариеси и по-чувствителни. Затова пийте със сламка киселите напитки, а след консумация на кисели храни задължително изплаквайте устата си с чиста вода.

Киселини в стомаха

Голяма част от хората започват деня с чаша вода, в която са изстискали пресен лимонов сок. Обикновено изпиват напитката на празен стомах преди да са закусили. Това също вреди сериозно на здравето на стомаха и стомашните киселини са най-малкото неразположение, което може да почувствате.

Свързани статии

Ако това се превърне в рутина за вас с течение на времето, вие повишавате риска от появата на гастрит и язва. Добавяйте и малко мед към напитката.

Честото уриниране и дехидратация

Лимоните са известни с големите количества витамин С или аскорбинова киселина, която е мощен диуретик. Консумирането на вода с лимон ще помогне за увеличаване производството на урина от бъбреците, което ще намали и задържането на излишните течности и натрий от организма.

Но диуретичният ефект може да бъде причина и за дехидратацията на тялото, особено, ако пиете повече от една чаша на ден вода с лимон. Затова ограничете количеството на лимоновия сок във водата и пийте много течности през целия ден.

Коментирай
7 rate up comment 0 rate down comment
Дани ( преди 10 години )
Точно така, на гладно само чиста вода, без никакви примеси и най-добре леко затоплена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 0 rate down comment
Vili ( преди 10 години )
това за стомаха е вярно! скоро ми откриха язва и споделих на лекаря, че дълги години започвах деня си с вода с лимон на гладно...полезна е тази напитка, но не всеки ден и не на гладно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар