Здраве и красота

От какво се нуждае тялото ви, когато страдате от артрит

От витамин С, витамин В6 и фолиева киселина

24.04.2014г. / 13 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Артритът е заболяване, което засяга опорно-двигателния апарат, особено в ставите. Това заболяване, както много други, е съпроводено от неразположения като болки, скованост, изкривяване на пръстите на ръцете.

За да намалите тези неразположения тялото ви се нуждае от редовни физически упражнения, лек масаж и храни, богати на важни елементи. Вижте какво трябва да има на трапезата ви, за да бъдете в добро здраве и без болки в ставите.

Джинджифил

Незаменима подправка, която не само дава приятен вкус на храната и чая, но и помага при артритни болки. Не пропускайте да добавяте от него към ястията си, защото той има болкоуспокояващо и противовъзпалително действие.

Чушки

Не пропускайте да консумирате от тях, ако искате да не допускате дефицит на витамин С. Една купичка с червени чушки съдържа около 90-95 мг витамин С. Чушките са по-богати на важния витамин от едни от най-често консумираните цитрусови плодове. В допълнение, те са добър източник и на фолиева киселина и витамин В6.

Храни, богати на витамин С

Витамин C може успешно да помогне за намаляване неразположенията в следствие на артрит. Тъй като сме в сезон, в който все повече започваме да се радваме на пресни плодове и зеленчуци, не пропускайте всекидневно да хапвате портокали, манго, ягоди и боб, които да доставят необходимото количество витамин С, от което се нуждае тялото ви. Според специалисти дневният препоръчителен прием на витамина за мъже е 90 мг, а за жени 75 мг.

Сьомга

За да се преборите с неразположенията в следствие на артрит тялото ви се нуждае от достатъчно количество здравословни мазнини и омега-3 мастни киселини. Идеална храна, с която може да си набавите полезните съставки и да останете в добра форма е сьомгата.

Тази риба е богата и на калций, витамин D и фолиева киселина. Освен че консумацията й помага при артрит, тя предпазва сърцето от появата на сърдечни болести. Полезните й съставки предотвратяват образуването на кръвни съсиреци и се грижат за здравето на кръвоносните съдове.

Банани

Бананите са чудесен плод и са богати на калий, както и на витамин В6, фолиева киселина и витамин С. Всички те са важни в борбата с артритните болки. Хапвайте всеки ден на закуска по един-два банана.

Скариди

Ако сте любител на морските дарове и обичате скариди, консумирайте по-често от тях и забравете за артритните болки. Те са богати на витамин D, омега-3 мастни киселини и витамин С, включително желязо и витамин В12.

Свързани статии

Сирене

Ако страдате от артрит на масата ви трябва да има винаги сирене. Без значение дали е обикновено, меко сирене или синьо. Сиренето дава на костите и мускулите ви необходимото количество калций. В зависимост от неговия вид, то може да е добър източник и на витамин В6 и фолиева киселина.

Леща

Лещата, както и другите бобови растения, са богати на хранителни вещества, които спомагат за защитата на организма срещу сърдечносъдови заболявания, рак и артрит. Те са добър източник на фолиева киселина, витамин В6, растителни протеини и полезни фибри.

Зелен чай

Зеленият чай е напитката, за която е добре да се сещате по-често. Леко стипчив на вкус, той е богат на антиоксидантни химикали, наречени полифеноли. Според последни проучвания консумацията му може да облекчи симптомите на ревматоиден артрит.

Снимки: photl.com

Коментирай